Antena 3 CNN Sport JO 2024 Cât costă o medalie de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris și din ce este făcută de fapt

Cât costă o medalie de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris și din ce este făcută de fapt

de Daniela Chihaia    |   

Aproximativ 10.500 de sportivi participă la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris și toți speră la cel puțin o medalie de aur, care ar deveni încununarea supremă a efortului susținut depus în ani de zile de carieră. 

Valoarea medaliei de aur pentru un sportiv care și-a petrecut o mare parte din viață țintind acest obiectiv nu poate fi măsurată - pentru ei pur și simplu este neprețuită. Dar materialele folosite pentru realizarea medaliilor de aur, de argint și de bronz pot fi măsurate. Potrivit Forbes, costul unei medalii olimpice de aur în 2024 este de aproximativ 950 de dolari, avându-se în vedere prețul aurului, argintului și fierului din data de 24 iulie și a cantităților de materiale utilizate pentru medalie.

Se pare că aceasta este cea mai mare valoare din istoria jocurilor moderne, iar asta se datorează în principal prețului record al aurului. Până acum, recordul a fost de 708 de dolari și a fost atins la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. 

Toate medaliile au diametrul de 85 de milimetri și grosimea de 9,2 milimetri.

Fier din Turnul Eiffel și 6 grame de aur

Medalia de aur de la Jocurile Olimpice cântărește 529 de grame și mai mult de 95,4% din greutatea ei - 505 grame - este de fapt din argint. Medalia conține doar 6 grame de aur pur, care a fost folosit pentru placare, și 18 grame de fier. Dacă medalia de aur ar fi fost făcută doar din aur, aceasta ar fi costat aproximativ 41.161,50 de dolari. Ultima dată, medaliile de aur au fost realizate doar din aur pentru olimpiada din 1912.

Medalia de argint cântărește 525 de grame și are 507 de grame din argint și 18 grame de fier. Valoarea sa bazată pe prețul argintului este de aproximativ 486 de dolari.

Medalia de bronz cântărește 455 de grame și este făcută din 415,15 grame de cupru, 21,85 grame de zinc și 18 grame de fier. Valoarea ei este de aproximativ 13 dolari.

Fierul nu este de obicei folosit la fabricarea medaliilor olimpice, dar acesta nu este un fier obișnuit, ci provine de la Turnul Eiffel, simbolul Parisului și al Franței.

Metalul a provenit de la secțiuni ale monumentului care au fost îndepărtate atunci când a fost modernizat liftul. 

Atunci când se determină valoarea intrinsecă a medaliei olimpice, de obicei designul nu este inclus în preț. Însă de data aceasta lucrurile pot sta altfel, pentru că medaliile de la Paris au fost proiectate de casa istorică de bijuterii Chaumet. Fondată în secolul al XVIII-lea, cu ateliere în Place Vendôme, bijuteria este cunoscută pentru că a realizat podoabele pentru casele regale franceze și britanice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile