Antena 3 CNN Economic Cât costă coșul de cumpărături acum față de cel din 2022. Ce produse s-au scumpit și care s-au ieftinit

Cât costă coșul de cumpărături acum față de cel din 2022. Ce produse s-au scumpit și care s-au ieftinit

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 18:22 13 Noi 2024 Modificat la 18:32 13 Noi 2024

Realitatea bate de cele mai multe ori statistica. Deși rata inflației a scăzut, scumpirile continuă să ne lovească şi acum, la doi ani distanţă de când a pornit valul de creşteri de preţuri declanșat de pandemie. Reporterii Antena 3 CNN au făcut un experiment şi au comparat preţul produselor din 2022 cu cele de acum. Rezultatul a fost că unele alimente de bază aproape și-au dublat prețul, iar altele au avut creșteri chiar și de 60%. 

După pandemie, prețurile au început să crească alarmant, iar rata inflației a atins un nivel istoric de peste 16%. Au fost recorduri de scumpiri la produsele de bază, de la lactate și carne până la ulei și făină. În prezent, inflația este sub 5% însă asta nu înseamnă că prețurile au scăzut. 

Kilogramul de piept de pui s-a scumpit cu 5 lei, iar kilogramul de pulpe s-a dublat la preț. Și telemeaua de vacă se vinde acum cu 4 lei mult și este în magazine în cutii antifurt, iar litrul de lapte costă acum cu un leu și 50 de bani mai mult. Roșiile și ele s-au scumpit cu 5 lei, iar prețul zahărului aproape s-a dublat. 

Au fost totuși produse care s-au ieftinit: uleiul și untul.

Scumpirile produselor se simt puternic în buzunarele românilor. Dacă în 2022 o familie cu doi copii cheltuia lunar undeva la 1900 de lei doar pe mâncare, acum plătește pe aceleași produse 2100 de lei, cu 300 de lei mai mult.

Pe lista scumpirilor din ultimii doi ani intră și pâinea, cu 35%, dar și ardeii Kapia cu 15%. Creșteri mari de prețuri au fost și la făină, oțet și chiar apa potabilă dar au fost și produse care au stagnat, precum special carnea de porc. Însă cum ne apropiem de sărbători, preţurile se vor modifica.

Feliciu Paraschiv - Asociația Micilor Comercianți: Produsele lactate deja au fost anunțate, cu o creștere de 4-5 la 100 de la furnizor la furnizor. Dulciurile deja sunt într-un proces de scumpire cu 3-7 la 100, chiar și 12% la anumite dulciuri specifice de sărbători.

Radu Ciobanu - profesor economie: Dacă se vor lua decizii de creșteri de taxe sau impozite, indiferent că vorbim despre creșteri de impozite la nivel de salariat sau la nivel de companie, cel mai probabil companiile vor arunca aceste creșteri de taxe în prețurile de la raft ale produselor alimentare.

Economiștii spun că scumpirile sunt alimentate și de creșterea veniturilor. De la 1 ianuarie 2025, salariul mediu brut ar urma să ajungă la 4.050 de lei.

 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole