Antena 3 CNN Economic Cât câştigă un zilier în România. Indemnizaţia minimă pe oră

Cât câştigă un zilier în România. Indemnizaţia minimă pe oră

Beneficiarii lucrărilor realizate de zilieri au obligaţia, prin lege, de a le acorda acestora o renumeraţie zilnică brută, care poate creşte anual, în funcţie de salariul minim.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Potrivit Legii nr. 52/2011, pentru activităţile desfăşurate ocazional, zilierii au dreptul la o renumeraţie zilnică brută, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului minim.

Mai clar, în 2023, beneficiarii unei activităţi trebuie să-i plătească pe zilieri cu 18,145 lei/oră, conform HG 1447/2022.

Activităţile care pot fi realizate de zilieri sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar implicarea zilierilor în lucrări care nu sunt prevăzute de lege conduce la sancţionarea beneficiarilor cu amendă cuprinsă între 10.000 si 20.000 lei, precizează avocatnet.ro.

Mai mult, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite impozitul pe venit (cotă 10%), dar şi o contribuţie pentru pensii (cotă 25%).

Totodată, prin Legea 52/2011, zilierii nu pot avea calitatea de asigurat, fiind posibil doar dacă acesta optează pentru înregistrarea în sistemul public de sănătate.

De asemenea, beneficiarul activităţii realizate de zilier este obligat să înregistreze, la începutul zilei de lucru, datele de identificare ale acestuia în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor.

Subiecte în articol: zilieri indemnizatie minima
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă