Antena 3 CNN Actualitate Joburile din România unde salariile au scăzut simțitor

Joburile din România unde salariile au scăzut simțitor

În luna mai 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 6.358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie 2022. De asemenea, câștigul salarial mediu net a fost 3928 lei, în scădere față de luna precedentă cu 39 lei (-1,0%).

de Laura Dinu    |   

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (9178 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2120 lei).  

Mai 2022 comparativ cu Mai 2021   

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%.  

Câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum  

  • Indicele câștigului salarial real a fost 98,3% în luna mai 2022 față de luna mai 2021.   

  • Indicele câștigului salarial real a fost 97,8% în luna mai 2022 față de luna aprilie 2022.   

  • Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 222,6%, cu 4,9 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2022. 

Mai 2022 comparativ cu Aprilie 2022  

În luna mai 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare bănești, sume din profitul net şi din alte fonduri.  

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.  

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN 

  • cu 19,2% ȋn extracția cărbunelui superior şi inferior, cu 17,8% ȋn activități de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 15,3% ȋn fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului;  

  • între 6,5% și 11,0% ȋn telecomunicații, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare şi fonduri de pensii;  

  • între 3,0% și 6,0% ȋn activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, transporturi pe apă, industria metalurgică, alte activităţi extractive, fabricarea băuturilor, activități de poștă şi de curier, tranzacții imobiliare, industria construcțiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje şi instalații), activități de editare.  

Creșterile câștigului salarial mediu net faţă de luna aprilie 2022 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).  

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).  

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN 

  • cu 26,6% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 15,4% ȋn extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;  

  • între 2,0% și 5,0% ȋn tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea substanțelor şi a produselor chimice, alte activități industriale n.c.a., transporturi aeriene.  

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ȋn învăţământ (+11,6%), respectiv ȋn administraţia publică (+3,1%).

Ȋn sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă (-1,0%). 

Sursă: INSSE

Subiecte în articol: salariu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile