„Cuibul Liniştit”, așa cum a fost supranumit castelul de la Balcic, este compus din mai multe vile amplasate în mijlocul unei grandioase grădini botanice, deasupra Mării Negre. Construcția domeniului a-nceput în anul 1925, la un an după ce Regina Maria a vizitat pentru a doua oară Balcicul, construcțiile fiind proiectate de arhitecţii Augustino și Amerigo, din Italia. Gădina a fost creată de decoratorul Jules Jany, din Elvetia.
Majestatea Sa Regina Maria a fost atât de atașată de acest loc, încât a cerut prin testament ca inima să-i fie depusă, după moarta sa, în micuţa capelă construită pe malul mării, Stella Maris. Dorința i-a fost îndeplinită, dar în 1940, când Bulgaria a redobândit Cadrilaterul, inima reginei a fost mutată la Castelul Bran. Cu toate acestea, domeniul de la Balcic îndeplinește în continuare dorințele celor care îl vizitează și îi află secretele.
[GAL layout="2"]Ghizii castelului cunosc aceste locuri și îi pot îndruma pe vizitatori către ele, explicându-le secretele. De exemplu, chiar lângă intrarea principală pe care o folosea Regina Maria atunci când mergea la castelul de la Balcic, este o fântână care trebuie să fie ocolită de trei ori, cu ochii închiși, în sensul acelor de ceasornic, pentru îndeplinirea unei dorințe. Alt loc este un tron de piatră, din fața vilei principale, orientat către mare, pe care trebuie să se așeze tot cu ochii închiși cei care își pun o dorință și să țină mâinile pe cele două capete de leu care ornează extremitățile tronului. Apoi trebuie să arunce o monedă în fântâna alăturată.
Grăina și vilele au foarte multe astfel de locuri încărcate de magie și de simboluri, care transformă castelul într-un spațiu ce face trecerea între profan și sacru, între lumea văzută și cea nevăzută, spirituală, a misterelor și a credinței. Este și un spațiu preferat de iubitorii istoriei și de cei care adoră natura, grădina botanică de aici fiind printre cele mai importante din Europa.
O excursie la Balcic se poate face într-o zi de vacanță pe litoralul românesc sau pe cel bulgăresc, fiind foarte aproape de stațiunile din nordul litoralului bulgăresc, Nisipurile de Aur, Albena și Varna, dar și de Vama Veche, 2 Mai și Mangalia, din sudul litoralului românesc. Prin agențiile de turism se pot cumpăra excursii de o zi la Balcic, cu transport inclus și ghid.