Antena 3 CNN Economic Banci Casele de schimb au rămas fără valută. Românii și refugiații din Ucraina cumpăra euro și dolari americani

Casele de schimb au rămas fără valută. Românii și refugiații din Ucraina cumpăra euro și dolari americani

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 14:07 08 Mar 2022 Modificat la 14:12 08 Mar 2022

În acest context, casele de schimb valutar au cam rămas fără valută, deşi au urcat prețul la care vând moneda europeană sau pe cea americană, potrivit digi24.ro.

Unii clienţi chiar spun că li s-a recomandat să facă o comandă, pentru sume mai mari de bani care urmează să fie schimbate.

Mai mult, un bărbat care a primit o sumă de bani în euro de la fiul său, aflat în străinătate, a primit echivalentul în lei.

"Valuta este scumpă, pentru că este foarte căutată. 

O caută și refugiații ucraineni, dar au început să o caute consistent și românii, care spun dacă cumva vom fi nevoiți să luăm calea pribegiei trebuie să avem la noi moneda prin intermediul căreia ne vom putea descurca pe tărâm european, cel puțin", a explicat Dacian Palladi, consultant în afaceri.

Specialiștii pun această situație temporară pe seama conflictului din Ucraina şi îndeamnă la calm şi cumpătare, pentru că necesarul de valută fizică, de euro, poate fi asigurat cu ușurință și, astfel, nu există motive de panică.

În plus, spun analiștii, casele de schimb speculează spaima românilor și goana după valută și, astfel, cresc cotațiile. 

Mircea Coşea: "România trebuie să treacă la economie de război, situaţia e gravă | Şi trebuie să ne înarmăm mai mult"

România ar trebui să treacă la o economie "de război" pentru că "situaţia este gravă", a spus analistul economic Mircea Coşea, duminică, la Antena 3, după ce FMI a tras un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina.

Criza economică va avea un impact major şi asupra României, avertizează specialiştii. Aceştia spun că guvernul ar trebui să-şi schimbe abordarea şi să se concentreze pe luarea unor măsuri rapide şi concrete care vizează "economia de război".

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm la noi în ţară în ce priveşte economia, specialistul nu a venit cu veşti bune.

Efectele războiului: Un euro costă 5,35 lei la casele de schimb | Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război

Românii au luat cu asalt casele de schimb valutar şi au stat la coadă să schimbe banii, de teamă că leul se va deprecia foarte mult.

S-au făcut tranzacţii record-ieri: au fost vânduţi şi 150.000 de euro într-o singură oră, susţin dealerii. În plus, la c asele de schimb, un euro a ajuns să se vândă cu 5,35 de lei.

"Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena 3.

Curs valutar marţi, 8 martie 2022. Moneda naţională, în scădere. Cât costă azi un dolar

Curs valutar marţi, 8 martie. Moneda naţională a scăzut, marţi, în raport cu euro, dar s-a apreciat comparativ cu dolarul american, după cum arată cursul BNR.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,9492 lei, în scădere faţă de luni, când ajunsese la 4,9490 lei.

Astfel, euro este în creştere marţi cu 0,0002 bani, iar moneda naţională a înregistrat o uşoară scădere.

Indicele ROBOR la trei luni face un nou salt, dobânzile la credite cresc iar

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a fost cotat marţi la 4,31%, în creştere faţă de luni când valoarea indicelui a atins 4,25%.

De la începutul lunii martie, indicele s-a majorat cu 11,3%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de 42,7%, potrivit făcute pe baza datelor de la BNR.

Tot marţi, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,38% de la 4,30% luni.

Citește mai multe din Banci
» Citește mai multe din Banci
TOP articole