Antena 3 CNN Actualitate Locale Explozie urmată de incendiu la o casă din Botoşani, după ce proprietarul a verificat butelia cu un chibrit

Explozie urmată de incendiu la o casă din Botoşani, după ce proprietarul a verificat butelia cu un chibrit

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:27 13 Oct 2022 Modificat la 16:53 13 Oct 2022

Potrivit ISU Botoșani, proprietarul a verificat cu un chibrit aprins dacă sunt scăpări de gaze de la o butelie abia montată.

Bunurile din încăpere s-au aprins instantaneu, iar proprietarul, un bărbat de 83 de ani, a ieșit imediat din casă și a cerut ajutor vecinilor. În urma lui, butelia a explodat, iar flăcările s-au extins la întregul imobil.

La fața locului au intervenit pompierii voluntari din comuna Hlipiceni, precum și militarii de la Garda de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat că locuința ardea în totalitate, incendiul fiind stins în limitele găsite, notează presa locală. 

ISU Botoșani recomandă verificarea etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului doar cu emulsie de apă și săpun. „Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru”, arată pompierii.

Aceștia mai spun că la aprinderea focului trebuie respectat principiul „gaz pe flacără”: întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă:

  • verificați etanșeitatea buteliei, garniturilor sau a furtunului doar cu emulsie de apă și săpun.
  • este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;
  • la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;
  • asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;
  • în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei şi al aparatului de utilizare;
  • deschideți ușile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
  • nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați şi nu utilizați surse de foc înainte de a aerisi încăperea.
  • folosiți doar butelii comercializate în unități specializate!
Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole