Antena 3 CNN Externe „Uraganul Helene a fost provocat artificial pentru exploatarea minelor de litiu”. Conspiraţiile apărute după dezastrul din SUA

„Uraganul Helene a fost provocat artificial pentru exploatarea minelor de litiu”. Conspiraţiile apărute după dezastrul din SUA

de M.P.    |   

Casa Albă a luat măsuri sâmbătă pentru a respinge afirmațiile conform cărora oficialii guvernamentali controlează vremea, inclusiv un zvon exagerat care circulă pe rețelele de socializare conform căruia uraganul Helene a fost o furtună artificială pentru a permite corporațiilor să exploateze zăcămintele regionale de litiu, conform The Guardian.

„Am observat o creștere mare a informațiilor false care circulă online legate de răspunsul federal la uraganul Helene”, se arată într-o declarație, indicând un "umăr de escroci, actori de rea credință și alții care doresc să semene haos pentru că ei cred că le ajută interesele politice promovează dezinformarea cu privire la efortul de recuperare".

Casa Albă a declarat că zvonurile, care includ afirmații potrivit cărora banii de urgență pentru dezastre au fost cheltuiți pentru cazarea imigranților și că fondurile de ajutor ar fi limitate la 750 de dolari pe cerere, sunt „greșite, periculoase” și a spus că „trebuie să înceteze imediat”.

Avertismentul a venit la câteva ore după ce Biden le-a spus legislatorilor să finanţeze din nou programele de ajutor în caz de dezastre, deoarece costurile estimate de recuperare și reconstrucție legate de uraganul Helene sunt estimate la 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.

Într-o scrisoare trimisă liderilor Congresului, președintele a declarat că, deși Agenția Federală pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență (Fema) și Departamentul Apărării sunt capabile să îndeplinească „misiuni critice de salvare și menținere a vieții și vor continua să facă acest lucru în cadrul nivelurilor actuale de finanțare”, acestea vor avea nevoie de fonduri suplimentare.

„Administrația mea a oferit un sprijin federal robust și bine coordonat pentru eforturile de răspuns și recuperare în curs de desfășurare”, a scris Biden.

„Ca și în cazul altor dezastre catastrofale, va fi nevoie de ceva timp pentru a evalua toate cerințele pentru eforturile de răspuns și de recuperare și mă aștept ca Congresul să își facă datoria pentru a furniza fondurile necesare”.

Biden a declarat că un pachet cuprinzător de ajutor în caz de dezastru va fi necesar atunci când Congresul se va întoarce pe 12 noiembrie - dar a spus că ar putea fi necesare măsuri privind programele individuale înainte de acea dată. Dar, în prezent, nu există planuri pentru ca Congresul să se reunească înainte de alegeri.

Cererea vine în contextul în care Kamala Harris și-a întrerupt campania electorală prin statele vestice pentru a vizita vestul Carolinei de Nord, în sudul Munților Apalași, unde orașe întregi au fost distruse de ape.

Biden a vizionat miercuri pe calea aerului pagubele și eforturile de curățare din Carolina, iar joi a vizitat din nou Florida și Georgia. El a declarat că lucrările de reconstrucție vor costa „miliarde de dolari” și că finanțarea suplimentară pentru ajutorarea sinistraților „nu poate aștepta... oamenii au nevoie de ajutor acum”.

În scrisoarea sa adresată legislatorilor, Biden a declarat că finanțarea prin intermediul Small Business Administration (SBA) „se va epuiza într-o chestiune de săptămâni și cu mult înainte ca Congresul să planifice să se reunească”.

SBA este conceput pentru a ajuta proprietarii de afaceri mici și proprietarii de case să recupereze proprietățile și echipamentele prin intermediul programului de împrumuturi pentru ajutor în caz de dezastru. Oficialii administrației au declarat pentru CNN că programul are nevoie de o finanțare suplimentară de 1,6 miliarde de dolari pentru a face față celor aproximativ 3.000 de cereri legate de uraganul Helene pe care le primește zilnic.

Luna trecută, înainte ca Helene să lovească, Casa Albă a avertizat că nivelurile scăzute de finanțare ar putea duce la „încetarea efectivă a operațiunilor” SBA după plata costurilor și accidentelor legate de vreme, inclusiv prăbușirea podului Key din Baltimore, recuperarea continuă după incendiile din Maui și pagubele produse de tornade.

Pagubele provocate de Helene ar putea costa peste 34 de miliarde de dolari, conform primelor estimări ale Moody's Analytics. Meteorologul privat AccuWeather a estimat costul pagubelor între 225 și 250 de miliarde de dolari, asigurările private acoperind foarte puțin.
Vineri, în Georgia, Trump a declarat: „O mare parte din banii care ar fi trebuit să ajungă în Georgia și în Carolina de Nord și în toate celelalte țări se duc și s-au dus deja.

„S-au dus pentru oamenii care au venit ilegal în țară și nimeni nu a mai văzut așa ceva. Este o rușine”.

Oficialii spun că aceste fonduri, autorizate de Congres, făceau parte dintr-un program complet diferit gestionat de Fema, fără legătură cu ajutorul în caz de dezastru, dar pentru a oferi locuințe imigranților care solicită cetățenia SUA.

Agenția pentru dezastre a răspuns afirmației lui Trump cu o pagină de fact-check. „Acest lucru este fals”, a afirmat Fema într-o declarație. „Niciun ban nu este deturnat de la nevoile de răspuns la dezastre”. La o săptămână de la lovirea uraganului, peste 45 de milioane de dolari au fost distribuiți comunităților afectate de furtună.

Subiecte în articol: Casa Alba tornade
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile