Antena 3 CNN Actualitate Social „Când mă voi întoarce”. Povestea milioanelor de românce plecate la muncă în străinătate pentru a oferi o viaţă mai bună copiilor lor

„Când mă voi întoarce”. Povestea milioanelor de românce plecate la muncă în străinătate pentru a oferi o viaţă mai bună copiilor lor

Dana Musceleanu
3 minute de citit Publicat la 10:59 12 Apr 2021 Modificat la 13:27 12 Apr 2021

„Mă interesează să plec de la o problemă care se află în fața ochilor noștri, care face parte din lumea noastră, dar din diverse motive nu se spune sau nu intră în discurs public, politic, scolastic, cultural. Spun povești de familie și acest roman este unul ai căror protagoniști sunt mama și cei doi copii: o familie care-și trăiește iubirea la distanță ”.

Povestea depănată de Marco Balzano, un scriitor milanez, în ultima sa carte „Când mă voi întoarce”, publicată de editura Einaudi, ne este aproape. O putem vedea, dar este mai complexă decât suntem capabili să percepem, doar privind-o de la distanță, notează versunea italiană a Huffpost.

„Daniela, protagonistul romanului meu, este româncă și pleacă din mediul rural din zona Iașului, la granița cu Moldova, pentru a veni la Milano, dar ar fi putut fi o peruviană care se îndreaptă spre Washington, o indiancă care se mută la Dubai, o nord-africană care migrează către Israel. Face asta nu în căutare de avere, ci pentru a da o viață diferită copiilor săi ”.

„Cred că există unele subiecte pe care ne este frică să le discutăm”

Scriitorul Marco Balzano spune că a ales să scrie aceast roman pentru a aduce în atenția publicului un subiect pe cât de mare, pe atât de neglijatâ: migrația femeilor care se desfășoară în lume în ultimii treizeci de ani. 

„Cred că există unele subiecte pe care ne este frică să le discutăm, chiar dacă acestea sunt acolo pentru ca toți să le vadă. Uneori credem că sunt minorități, marginale, dar sunt așa doar pentru că îi reducem la tăcere și nu ne apropiem de ei. Cred că, din acest punct de vedere, literatura, ceea ce mă interesează, poate juca un rol important. Apoi, există un alt motiv: o poveste este întotdeauna povestea unei relații umane și are în sine o importantă capacitate seducătoare și, prin povestea emoțională a unei familii, cititorii au ocazia de a se apropia de un subiect pe care l-au crezut departe doar pentru că l-au neglijat”, spune Marco Balzano într-un interviu acordat HuffPost.

„70% din migrația economică este realizată de femei. De 30 de ani, femeile sunt mai în mișcare ca niciodată. Occidentul, care este cea mai bogată parte a lumii, este, de asemenea, cel mai vechi, iar primul lucru de care are nevoie este îngrijirea celor dragi și asistența persoanelor vulnerabile. În timp ce în anii 1950 era nevoie de arme pentru fabrici și mine, acum este nevoie de îngrijire: un cuvânt larg, complex, care ne face să ne gândim automat la femei ”.

„Aceste femei se ocupă nu numai de îngrijire, ci și de emanciparea lor și a famililor pe care le au. Angelica, fiica Danielei, protagonista romanului meu, a absolvit Arhitectura și a plecat să locuiască la Berlin grație posibilităților pe care i le-a dat mama ei cu banii câștigați la Milano”.

Autorul cărții mai spune însă că în timpul documentării făcute în România, când s-a întâlnit cu mulți copii ale badantelor românce din Italia, aceștia au declarat că nu sunt atât de atrași de mirajul Vestului. ci preferă să rămână în țară și cu banii trimiși din Italia să își pună pe picioare o afacere locală.

 „Boala Italiei” - o maladie specifică muncitoarelor epuizate de muncă și dorul de casă

 „Am fost la o clinică de psihiatrie din Iași, care este al doilea oraș ca mărime din România. Există multe femei care au fost plecate de acasă de ani de zile, pentru a fi badante și asistente medicale. Ajung la psihiatrie din cauza distanței mari față de copiii lor, de grijile familiei, de o muncă obositoare. Așa numita Boală a Italiei este o boală de epuizare, cunoscută psihiatrilor din Europa de Est: Ucraina, Moldova, România. Țara noastră, una dintre cele mai vechi din lume, își dă numele unei patologii caracterizate prin uzura psihofizică care afectează milioane de femei. (...)

Nu există o considerație a lumii afective, relaționale, emoționale a acestor femei. Le lăsăm invizibile în casele noastre fără a lua în considerare întreaga lor realitate, care este adesea complexă, fragilă. Ce pot să spun este că trebuie să mergi și să atingi aceste povești de curaj, generozitate, dragoste, familie. Povestirile sunt utile și în acest sens: dacă sunt capabile să umanizeze ceea ce ți-e frică să privești, poate merită să le spui”, a concluzionat scriitorul Marco Balzano.

 

Etichete: Italia romance
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole