Antena 3 CNN International News Carolina de Sud a introdus plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte

Carolina de Sud a introdus plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 13:01 18 Mai 2021 Modificat la 13:01 18 Mai 2021

"În weekend, am ratificat o lege care va permite statului să aplice pedeapsa cu moartea. Familiile şi apropiaţii victimelor au dreptul să ţină doliu şi să obţină dreptate prin lege. Acum, putem face asta", a explicat Henry McMaster, guvernatorul Carolinei de Sud.

Acest republican, în favoarea pedepsei cu moartea, vrea să reia execuțiile după o pauză de zece ani în statul său din cauza lipsei de substanțe utilizate în injecțiile letale.

Legea, semnată vineri, face ca scaunul electric să fie prima alegere a unui condamnat la moarte în loc de injecție letală și permite formarea unui pluton de execuție, care devine a doua opțiune.

Până acum, un condamnat la moarte trebuia să aleagă între scaunul electric și injecția letală. Dacă refuza să aleagă, se aplica automat a doua opțiune – greu de pus în practică din lipsă de substanțe letale.

Introducerea plutonului de execuție deblochează executarea pedepselor cu moartea în acest stat.

Scaunul electric, supranumit „Old Sparky”, nu a mai fost utilizat din 2008, iar ultima execuție prin injecție a fost în mai 2011

În Statele Unite, plutonul de execuție este aprobat doar în statele Mississippi, Oklahoma și Utah.

Potrivit Amnesty International, opt țări au executat condamnați prin împușcare în 2020: China, Iran, Coreea de Nord, Oman, Qatar, Somalia, Taiwan și Yemen.

Organizația de ajutorare a prizonierilor din Carolina de Sud, Incarcerated Outreach Network, a denunțat o decizie „îngrozitoare, șocantă și abominabilă”.

 Pentru reprezentantul local al marii organizații pentru drepturi civile ACLU, Frank Knaack, statul a „găsit o nouă modalitate de a reporni execuțiile într-un sistem rasist, arbitrar și predispus la erori”, potrivit CNN.

„Justiția din Carolina de Sud face greșeli, dar pedeapsa cu moartea este ireversibilă”, a adăugat el într-un comunicat, menționând că oamenii de culoare reprezentau mai mult de jumătate dintre cei condamnați la moarte, dar numai 27% din populația statului.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole