Românii plătesc tot mai mult pentru carnea de porc, inclusiv pentru alimentele procesate. Faţă de media europeană, preţul plătit de abator către fermier este cu cel puţin 15% mai mare. Scăderea efectivelor, costurile ridicate, pesta porcină, toate au crescut preţul cărnii de porc din România. Iar cererea rămâne ridicată.
"La fermele din Români, oferta de astăzi este 14,5 lei/kilogramul. În Spania, un kilogram de carne de porc costă 13, 25 de lei, iar în Ungaria, 11,65 de lei", a declarat Sorin Minea, președinte Romalimenta, producător.
Pentru a acoperi necesarul pentru consum, în lipsa ofertei de pe piaţa internă, românii pun în cos majoritar produse importate. Producem doar aproximativ 15% din carnea de porc pe care o consumăm.
Citește și: Experiment Antena 3 CNN. Cât s-au scumpit produsele de bază în doar o lună
"Nu este doar o chestiune importantă, este și o chestiune rubinoasă, având în vedere că suntem o țară mare producătoare de cereale, grâu, porumb, pe care le exportam. Și iată că venim și importam 85% din consumul intern de carne de porc", a declarat Daniel Buda, europarlamentar.
Pe de altă parte, în ultimii ani, şi importurile de porci vii au crescut, valoarea achizițiilor fiind, anual, între 96 şi 108,5 milioane de euro, potrivit datelor de la statistică. Marii jucători din sectorul creșterii porcilor şi autoritățile spuneau că de vină pentru asta este pesta porcină africană, în urma căreia au dispărut circa 50.000 de scroafe.