Farfuriile românilor vor fi pline cu carne cultivată în laborator, piure din micro-alge și pâine din ciuperci medicinale și acestea vor fi alimentele viitorului cu care ne vom hrăni peste cel mult 20 de ani.
Studenții și inginerii specializați în sisteme biotehnice și industria alimentară caută soluții pentru ca populația tot mai numeroasă să aibă în viitorul apropiat hrană suficientă, sănătoasă, dar și ieftină.
Cotletele artificiale de vită și pieptul de pui creat în laborator se vând deja în Singapore și Israel. În Europa, Marea Britanie este prima țară care aprobă comercializarea de carne artificială care are același gust, aspect și valori nutritive precum cea naturală.
„Un aliment trebuie să fie nutritiv, trebuie să fie funcțional și, de asemenea, să atenueze simptome sau să amelioreze bolile pe care le avem”, a declarat Mariana Ferdeș, conferențiar, Univ. Politehnică.
În viitor, inclusiv mâncarea va fi personalizată în funcție de rezistența la insulină sau în funcție de cum avem stilul de viață.
Meniul se va personaliza și în funcție de profilul genetic, adică de bolile la care suntem predispuși. Totodată, vor fi soluții și pentru cei care nu consumă anumite alimente.
„Sunt persoane care persoane vegane sau vegetariene, care nu doresc, de exemplu, să consume carne sau lactate și, desigur, cu ajutorul acestor proteine alternative putem să creăm un stil de viață sănătos”, a declarat Elena Valeria Vlăduț, doctorandă, Univ. Politehnica.
Vor fi modificate și produsele de panificație. Pâinea va deveni mai sănătoasă datorită făinii din ciuperci medicinale, cu rol antic, anticancerigen și antidiabetic. Studenții Universității Politehnica deja lucrează la astfel de preparate.
„Aici avem buretele de fag, după ce l-am crescut așa în eprubete, noi îl cultivăm pe grâu în baloane cu grâu, grâu normal, sterilizat, îl măcinăm ca pe orice grâu normal”, a mai declarat Mariana Ferdeș, conferențiar, Univ. Politehnică.
Și făina din greier este deja folosită în panificație. Există magazine online de unde românii își comandă această făină pentru a-și prepara grisine, biscuiți sau chifle.
Micro-algele bogate în proteine și lipide vor deveni alimente de bază, deoarece cultivarea lor nu necesită teren arabil sau apă potabilă. Din alge se pot prepara salate, supe sau piure.
„Trebuie să vedem și noi ce conține un aliment, cum să-l produci mai repede, să fie cât mai important în nutriție ca să fie bogat în proteine, lipide, glucide și așa mai departe”, a declarat o studentă.
Planeta trebuie să asigure mâncare pentru o populație în continuă creștere întru-un mediu tot mai afectat de poluare, secetă sau inundații. Astfel este nevoie de alimente produse repede, ușor și ieftin, dar care să fie gustoase, sănătoase și hrănitoare.