Antena 3 CNN Actualitate Carnea de miel se vinde scump înainte de Paşte. În pieţe şi la supermaket, preţurile au crescut cu o treime

Carnea de miel se vinde scump înainte de Paşte. În pieţe şi la supermaket, preţurile au crescut cu o treime

Roana Rotaru
1 minut de citit Publicat la 11:06 20 Apr 2021 Modificat la 11:18 20 Apr 2021

Carnea de miel s-a scumpit cu 30% faţă de anul 2020 şi a ajuns să coste de trei ori mai mult, la kilogram, comparativ cu carnea de pui.

În piața Obor, kilogramul de carne de miel se vindea, marți, cu 33 de lei.

Ouăle din gospodăriile țărănești aveau preţuri între 80 de bani și 1,5 lei bucata, în funcție de mărime, iar cozonacul a ajuns la 35 de lei pe kilogram.

Mielul, mai scump în 2021 din motive de export, secetă şi subvenţii lipsă

Pe lângă efectul sezonier, carnea de miel s-a scumpit şi pe seama faptului că producătorii au avut cerere mai mare la export şi s-au bazat într-o măsură mai mică pe piaţa internă.

Din luna februarie, mieii merg la export în ţările arabe cu 1,4-1,5 lei/kg în viu şi în Italia, cu 1,5-1,6 lei/kg.

În plus, anul trecut costurile au fost mai mari pe fondul secetei, în contextul în care subvenţiile de la stat au fost înjumătăţite, precizează reprezentanţii producătorilor.

Procentual, produsele care contribuie la o masă tradiţională de Paşte sunt mai scumpe în 2021 faţă de 2020: făina s-a scumpit cu 7%, ouăle, cu 3%, laptele, cu 2%.

La aceste majorări se adaugă scumpirile sezoniere. În pofida preţurilor mai mari, comercianţii nu se tem că rămân cu marfa nevândută pentru că, spun ei, de Paşte românii fac efortul de a avea o masă bogată.

 

 

Etichete: miel piata obor
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole