Autorităţile române au "toate argumentele legale" pentru a solicita extrădarea lui Sebastian Ghiţă din Serbia, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
"Din acest moment, suntem direct interesaţi să sprijinim şi să comunicăm cât se poate de deschis cu partenerii noştri din Serbia, pentru ca imediat ce vor definitiva activităţile specifice, noi vom începe acea procedură de extrădare, prin Ministerul Justiţiei. Avem toate argumentele legale pentru a solicita extrădarea lui Sebastian Ghiţă", a declarat ministrul la Nădlac.
Întrebată cât va dura până Sebastian Ghiţă va fi adus în ţară, Carmen Dan a spus că totul depinde de procedurile legale din Serbia, în România procedura de extrădare, care se derulează prin Ministerul Justiţiei, durând aproximativ 40 de zile.
"Noi am comunicat foarte bine atât cu autorităţile care ne-au sprijinit în plan intern, cât şi cu partenerii şi cu poliţiştii cu care am colaborat în plan internaţional. Este momentul să le mulţumesc şi să îmi exprim încrederea că şi în continuare vom colabora la fel de bine", a spus Carmen Dan.
Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că, cel mai probabil, Sebastian Ghiţă a ajuns deja în faţa judecătorilor sârbi.
"Nu ştim cu exactitate acest lucru, dar nu ne putem amesteca în procedura din Serbia. Dânşii au toată libertatea şi toate competenţele în baza legislaţiei de acolo", a precizat Carmen Dan.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut de poliţişti la Belgrad, în cursul nopţii de joi spre vineri.
''În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situaţii'', a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Sebastian Ghiţă a fost prins după aproape patru luni de la dispariţie, timp în care instanţele din România au emis două mandate de arestare în lipsă pe numele lui.
Potrivit unei precizări transmise de Ministerului Justiţiei, extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea 80/1997.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a efectuat vineri, o vizită de lucru în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II - Csanadpalota, de pe autostrada A1, pentru a evalua modul în care se desfăşoară traficul de frontieră în această perioadă.