Antena 3 CNN Economic Care va fi pensia minimă începând cu 1 ianuarie 2025

Care va fi pensia minimă începând cu 1 ianuarie 2025

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 14:59 06 Noi 2024 Modificat la 14:59 06 Noi 2024

Începând cu 1 ianuarie, aproape 5 milioane de pensionari vor primi bani în plus. Și asta deoarece pensiile lor vor crește cu 12%. Totuși, aproximativ 200.000 de vârstnici, ale căror pensii ar fi trebuit să scadă la recalcularea din septembrie, vor rămâne cu veniturile înghețate.

Conform estimărilor Casei Naționale de Pensii Publice, la începutul anului viitor pensiile se vor majora cu 12,1%. „Sunt 2 parametri care influențează majorarea anuală a pensiei: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru 2025 va fi peste rata inflației,” a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii, potrivit Observator.

Așadar, pensia minimă va crește cu 133 de lei, iar un pensionar cu venit de 2.000 de lei va beneficia de un plus de aproximativ 250 de lei. 

Pensiile mai mari de 3.000 de lei, impozitate cu 10%

Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi însă impozitate cu 10%. De exemplu, un pensionar cu un venit brut actual de 2.900 de lei va plăti, de la începutul anului viitor, un impozit de 25 de lei la stat.

Guvernul vrea să modifice noua lege intrată în vigoare la 1 septembrie

Proiectul de modificare a Legii 360/2023 propune ajustări la acordarea punctelor suplimentare pentru persoanele care au lucrat în grupele I și II de muncă sau în condiții deosebite.

Concret, după cum apare în document, persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, ori cele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau condiții speciale vor beneficia de un număr suplimentar de puncte, astfel:

  • 25% puncte (acum 0,25 puncte) pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
  • 50% puncte (acum 0,5 puncte) pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii.

În plus, se adaugă o nouă prevedere, potrivit căreia, punctajele lunare și anuale aferente perioadelor de activitate pentru persoanele încadrate în grupa I - condiții speciale conform legii, inclusiv cele stabilite prin deciziile de pensionare emise anterior intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, se majorează. 

  • cu 95% - pentru perioadele în care au desfășurat activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiații;
  • cu 75% - pentru perioadele în care au desfășurat activități în unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, în aviația civilă sau pentru activitatea artistică;
  • cu 40% - pentru perioadele în care au desfășurat activități în industria de armament, sectorul construcții nave, unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, sectorul construcții mașini sau pentru activitățile care vizează siguranța circulației feroviare.
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole