Antena 3 CNN Emisiuni Safe Income Care sunt metodele care dau roade când vine vorba de economii

Care sunt metodele care dau roade când vine vorba de economii

de Andrei Perianu    |   

A pune bani deoparte pare uneori o misiune imposibilă pentru mulţi dintre noi. La rubrica Safe Income a lui Andrei Perianu aflăm de la specialişti care sunt metodele care dau roade când vine vorba de economii.

Nu toată lumea reușește să pună niște bani deoparte - este un proces destul de complicat. Încercăm să aflăm metode practice de economisire de la Gabriela Folcuț, director executiv la Asociația Română a Băncilor. 

Andrei Perianu: Mulți români ne spun că este complicat să economisească, că nu au un salariu destul de mare. Știm că sunt foarte multe probleme în zona asta. De ce este, până la urmă, economisirea atât de importantă și cum am putea să facem mai mult prin direcția asta?

Gabriela Folcuț: Trebuie să conștientizăm de la început că economisirea reprezintă un avantaj în orice moment al vieții, pozitiv sau negativ. Economisirea ne ajută să fim rezilienți în fața oricărei crize posibile, pentru că avem resursele necesare să depășim orice tip de criză ce poate să apară în viața noastră. Economisirea înseamnă dezvoltare personală, înseamnă un cadru locativ mai amplu, înseamnă crearea și menținerea unui standard de viață pe toată durata vieții. În momentul în care noi reușim să înțelegem care sunt beneficiile economisirii pentru fiecare dintre noi, începem să punem deoparte bani și recomandarea mea este să nu ținem banii la saltea. Și atunci mai bine ținem banii la bancă, pentru că banii depozitați la bancă sunt garantați în plafonul de 100.000 euro per titular per bancă.

Andrei Perianu: Care ar fi niște metode mai practice prin care poți să economisești mai mult?

Gabriela Folcuț: În primul rând, recomandarea mea este să avem minim două-trei salarii puse deoparte pentru momente neprevăzute în viață, fie că vorbim de o criză, vorbim de o boală sau orice altceva. Separat, putem să începem să economisim cât de puțin și să planificăm tipul de economisire pe care dorim să o efectuăm. Spre exemplu, dorim să achiziționăm un credit ipotecar. Pentru asta e bine să avem un cont de economii sau un mai degrabă un depozit la termen. Da, pentru că acesta ne asigură o dobândă mai bună, în care să colectăm resursele noastre pentru avans, pentru că a avea un avans la credit ne ajută foarte mult cu cât este mai mare. Totodată, putem să economisim pentru pensie. Știu că pare pentru mulți dintre noi o perioadă destul de îndelungată, dar știm foarte bine că sustenabilitatea sistemului de pensii este în discuție, pe fondul creșterii emigrației și reducerii natalității.

Putem, spre exemplu, să constituim depozit la termen pentru a moderniza o locuință sau pentru orice alt scop. Banii putem să-i depunem în depozite la termen, dar este foarte important să-i menținem până la data scadentă, pentru a nu pierde dobânda sau dacă dorim ceva mai flexibil, dar la o dobândă mai scăzută decât la depozitul la termen, putem să apelăm la contul de economii. Ne asigură flexibilitate, dar o dobândă diferită.

Subiecte în articol: economii economisire
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile