Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%, anunță Institutul Național de Statistică.
Claudiu Vuţă, analist economic, Rodica Lupu, specialist şi consultant în fonduri europene, au vorbit la "Income Magazine", despre cum vor fi afectaţi românii în următoarea perioadă.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ne anunţă că vom avea preţuri tot mai mari şi vor continua să crească.
"Cu siguranţă, toată lumea simte scumpirile. Sunt scumpiri foarte mari la energie şi se răsfrâng asupra tuturor servicilor sau mărfurilor. Deocamndată am simţit acest lucru în facturile la energie. Cu siguranţă, dacă preţurile vor rămâne crescute la energie, în mod natural se vor răsfrânge şi asupra altor preţuri", a declarat Adrian Oros.
Aşadar, preţurile o să tot crească, iar acest lucru îl confirmă şi Claudiu Vuţă, analist economic.
Claudiu Vuţă, analist economic, susține că inflația va depăși 6%
"În primul rând, trebuie să spunem clar, fără echivoc, faptul că toate prognozele de la începutul anului au fost date peste cap, mă refer la ţintirea inflaţiei. BNR avea o ţintă de 2,5. La momentul actual, conform INS, este 5,3. Eu am spus încă din luna martie-aprilie, că se face spre 6-7%. Avem 5,3 şi va trece de 6, lucru care va atrage evident, scumpiri generalizate.
Vor fi afectaţi în primul rând cei care plătesc întotdeauna oalele sparte din crizele economice, cei cu venituri mici. Din păcate, în România nu avem o clasă mijlocie. La noi se consideră că eşti în clasa de mijloc dacă ai un credit pentru o casă şi o maşină. Şi acei oameni vor fi afectaţi şi aici mă refer în primul rând la deprecierea monedei.
(...) Mă aştept ca Banca Naţională să susţină leul, întrucât este singura metodă prin care putem diminua efectele negative pe care le plătesc oamenii care deja eu venituri mici, sau aşa-zisa clasă de mijloc , care din păcate, în România nu există", a declarat Claudiu Vuţă.
Energia, uleiul și combustibilii - cea mai mare creștere de preț
Față de august 2020, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,7%, ale mărfurilor nealimentare cu 7.92%, iar prețurile serviciilor cu 2,9%.
Cele mai mari creșteri de prețuri, față de august 2020, se înregistrează la ulei comestibil cu 21,2%, combustibili cu 14%, energie electrică cu 24%, gaze cu 20%.
Scăderi de prețuri s-au înregistrat la cartofi, legume și fructe și transportul aerian.
Produsele alimentare, fața de începutul anului
-
Pâine +3,6%
-
Legume -2%
- Cartofi -10%
- Carne +2,4%
- Pește +4%
- Lapte de vacă +1,5%
Produse nealimentare, față de începutul anului
- Îmbrăcăminte +1,37%
- Încălțăminte +1,3%
- Mobilă +1,6%
- Articole de igienă +2%
- Combustibili +12%
- Energie electrică +23%
- Gaze naturale +20%
Sursa: Mediafax