Antena 3 CNN Life Care sunt „cele mai inteligente” orașe din lume în 2024 și cum este să trăiești în ele

Care sunt „cele mai inteligente” orașe din lume în 2024 și cum este să trăiești în ele

de Ioana Coman    |   

Schimbările climatice din ultimii ani au dus la o modificare a calității vieții, astfel că autoritațile din marile orașe ale lumii fac eforturi să implementeze soluții inteligente pentru o viață mai lungă. Pentru a identifica progresul acestor inițiative, Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD) întocmește un clasament anual al celor mai inteligente orașe din lume.

Clasamentul este bazat pe puterea economică și tehnologică a fiecărui oraș și modul în care acești factori îmbunătățesc calitatea vieții și oferă soluții la provocările de zi cu zi, scrie BBC.

Aflat la al cincilea an, Smart Cities Index 2024 a colectat date de la locuitorii a 142 de orașe pentru a afla părerile lor despre siguranța orașului lor, mobilitate, activități, oportunități și guvernare.

Cele mai inteligente 10 orașe din lume

Potrivit Smart Cities Index 2024, cele mai inteligente zece orașe din lume sunt:

  1. Zurich
  2. Oslo
  3. Canberra
  4. Geneva
  5. Singapore
  6. Copenhaga
  7. Lausanne
  8. Londra
  9. Helsinki
  10. Abu Dhabi

Interesant este că niciun oraș din America de Nord sau Africa nu a ajuns în top 20 anul acesta și toate, cu excepția a trei orașe din top 20, sunt situate în Europa sau Asia.

Pentru a înțelege mai bine ce anume a făcut aceste orașe să se simtă „inteligente”, BBC a vorbit cu rezidenții din cinci dintre orașele de top pentru a înțelege ce caracteristici au cel mai mare impact asupra vieții lor.

Canberra, Australia

Ocupând locul al treilea în top și fiind unul dintre puținele orașe non-europene sau asiatice din primele 20, capitala Australiei a obținut scoruri deosebit de bune pentru poluarea sa scăzută a aerului, numărul de spații verzi și un sentiment ridicat de incluziune în rândul cetățenilor minoritari. 

Acest lucru nu-i surprinde pe Bryden și David Campbell, co-fondatorii Brand Rebellion, o companie de consultanță pentru marcă și forță de muncă cu sediul în Canberra.

„Ceea ce iese cu adevărat în evidență este simțul puternic al comunității”, a spus Bryden. „Există o conexiune autentică și o dorință de a-i ajuta și de a-i sprijini pe ceilalți, făcându-l un loc cald și primitor pe care să-l numim acasă”.

„Canberra este avansată în domeniul energiei curate și al inițiativelor regenerabile. Orașul are obiective ambițioase de a atinge emisii nete zero până în 2045, iar acest lucru este evident”, a mai adăugat ea.

Canberra a adoptat, de asemenea, tehnologia pentru a face orașul mai locuibil și mai atractiv pentru fondatorii de start-up-uri. Acest lucru contribuie la crearea unui ciclu virtuos de inovare. „Inițiativele orașului inteligent, inclusiv sistemele inteligente de iluminat, de gestionare a deșeurilor și de gestionare a traficului, îmbunătățesc semnificativ eficiența și durabilitatea serviciilor orașului”, a declarat David.

Singapore

Situat pe locul al cincilea în indicele din acest an, Singapore a urcat două locuri în clasament datorită scorurilor ridicate în materie de siguranță, conectivității ridicate care facilitează școlarizarea și monitorizarea traficului, precum și raportării online și procesării documentelor care permite o abordare fără probleme a birocrației guvernamentale.

„Sistemul de transport public din Singapore este mult îmbunătățit prin utilizarea strategică a datelor deschise și a tehnologiilor de plată contactless”, a declarat Firdaus Syazwani, localnic și antreprenor. „Împreună, acest lucru eficientizează călătoriile și le face extrem de convenabile atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori”.

Potrivit acestuia, atât guvernul, cât și marile companii, publică date privind traficul, orarele autobuzelor și ale trenurilor și aglomerația din stații , pe care dezvoltatorii de aplicații planificatorii urbani le pot valorifica pentru a crea soluții pentru navetiști - ajutându-i să-și optimizeze rutele de călătorie, să economisească timp și, în cele din urmă, să reducă aglomerația din oraș.

Kirk Westaway, un alt localnic, vorbește despre micile detalii care fac diferența în viața de zi cu zi, în special în transportul în comun.

Lausanne, Elveția

Trei orașe elvețiene au intrat în top 10. Lausanne ocupă locul șapte în clasament, deși populația sa este de doar aproximativ 150.000 de locuitori. „Intimitatea” orașului se dovedește a fi, de fapt, un avantaj în ochii locuitorilor. 

„Îmi place să locuiesc în Lausanne pentru că este un oraș atât de mic cu toate facilitățile unui oraș mare”, a declarat Olivia Bosshart. „Totul este atât de aproape pe jos. De la gară, sunt doar 15 minute până la Lacul Geneva și 15 minute până în centrul orașului”.

Este orașul care își ia în serios apropierea de natură și investește masiv în parcuri, grădini și alte spații verzi.

În plus, orașul își menține angajamentul de a promova inițiativele digitale într-un mod durabil. 

„O aplicație mobilă este disponibilă pentru a găsi informații practice pentru vizitarea și traiul în Lausanne”, a declarat un alt locuitor al orașului. „Serviciile de e-administrare sunt disponibile pentru persoanele care locuiesc în Lausanne”.

Londra, Regatul Unit

Aflată pe locul opt în clasament, Londra se mândreșrte în contonuare cu ușurința cu care oferă multe servicii online.

„Transportul e excelent, atât cu metroul, cât și cu autobuzele, bărcile, bicicletele și scuterele. Londra este un loc distractiv, cu multe lucruri care se întâmplă în fiecare zi a săptămânii, inclusiv restaurante, pub-uri, viață de noapte, concerte și multe altele”, a afirmat Emma Orr.

„Există, de asemenea, o creștere a rețelelor inteligente, a energiei regenerabile în tot orașul, atât în ceea ce privește proiectarea clădirilor, cât și recoltarea de energie”, a spus ea. „Londra s-a angajat să devină un „oraș curat” atât în ceea ce privește infrastructura EV, cât și în ceea ce privește angajamentul față de spațiile verzi și planurile de deplasare activă, pe jos și cu bicicleta”.

Angajamentul orașului față de sustenabilitate este, de asemenea, evident în promovarea infrastructurii pentru vehiculele electrice. „Infrastructura vehiculelor electrice este o schimbare tehnologică uriașă. Această schimbare o vedem mai mult în Londra decât în orice alt oraș din Regatul Unit”, a mai afirmat Orr.

Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Abu Dhabi a urcat trei locuri în clasamentul din acest an, ajungând pe locul 10 în clasament. Orașul a obținut scoruri extrem de bune pentru transportul public, salubritatea ridicată chiar și în cele mai sărace zone ale orașului, competențele digitale predate în școli, dar și pentru că este un loc în care oamenii de diferite etnii se simt bineveniți.

Pentru locuitori, caracteristicile inteligente și convenabile ale sistemului de transport al orașului sunt de neegalat.

„Centrul de mobilitate inteligentă se asigură că transportul terestru, maritim, aerian și feroviar este gestionat fără probleme. Acest sistem avansat nu numai că reduce congestia traficului, dar minimizează și impactul asupra mediului”, spune Dhanvin Sriram.

„Abu Dhabi este un loc în care tehnologia și durabilitatea se îmbină. Cele două fac viața mai ușoară și mai plăcută pentru rezidenți ca mine”, a mai afirmat el.

 

Subiecte în articol: metropole orase top
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile