Antena 3 CNN Conținut plătit Care este simbolistica coroanelor funerare

Care este simbolistica coroanelor funerare

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:09 12 Mai 2022 Modificat la 09:09 14 Mai 2022

Deși priveghiul și înmormântarea propriu-zisă sunt momente dureroase pentru familie și apropiați, încă din cele mai vechi timpuri s-a obișnuit să se aducă flori și ofrande persoanei decedate, care să aline din suferința familiei, dar și ca ort pentru ca persoana trecută în neființă să își plătească călătoria.

Fiind un eveniment tragic, dar prin care cu toții vom trece, la un moment dat, priveghiul și înmormântarea au dus la crearea de superstiții și obiceiuri, care mai de care mai ciudate, al căror scop este ca familia îndurerată să treacă peste eveniment: aruncatul banilor, purtarea hainelor de culoarea neagră, trecerea găinii peste coșciug etc.

În ultimii ani, ca semn de respect față de persoana decedată și familia acestuia, în țara noastră a apărut obiceiul de aduce coroane funerare, atât în marile orașe, cât și la înmormântările de la țară.

Obiceiul coroanelor funerare datează de la începutul de secol XIX, când acestea erau oferite eroilor și capetelor încoronate, în semn de prețuire și respect. Cu timpul, obiceiul s-a împământenit și în rândul oamenilor obișnuiți, iar astăzi mulți preferă să comande coroane funerare Bucuresti online sau buchete funerare ample, însoțite de mesaje de condoleanțe și regrete.

De ce oamenii aduc coroane funerare?

În lipsa curajului de a transmite un mesaj, tot mai multe persoane au adoptat obiceiul de a cumpăra coroane funerare, prin care să transmită sentimentele pe care le-au avut față de defunct și faptul că sunt alături de familie.

Practic, coroana funerară este un gest cald de rămas bun și de întărire a familiei decedatului, iar multe dintre ele pot fi realizate cu florile preferate de defunct sau cu cele de sezon, cu nelipsita crenguță de brad - de aici a apărut și obiceiul împodobirii bradului funerar, în anumite părți ale României.

Ce semnificație au florile din coroanele funerare?

Crenguțele de brad folosite sunt împodobite, în anumite locuri din țara noastră, cu flori, dulciuri, fructe uscate, mere și panglici colorate, pentru a marca statutul social al persoanei decedate. Cel mai adesea, coroanele funerare au în componența lor trandafiri, de diferite culori, care simbolizează eleganța, dragostea și aprecierea față de persoana trecută în neființă.

O altă floare folosită este crinul, simbol al măreției, care elogiază o viață trăită frumos, cu frică de Dumnezeu. Totodată, crinul mai poate semnifica și faptul că sufletul rătăcit este pregătit să fie primit în împărăția Cerurilor.

De cealaltă parte, garoafele și crizantemele sunt simbolurile sincerității, deci sunt o variantă extrem de folosită în crearea coroanelor funerare. De asemenea, mai pot transmite și ideea de sinceritate sau simplitate.

Cum trebuie alese florile pentru coroane funerare?

Indiferent că vorbim despre priveghi sau înmormântare, în țara noastră nu există o regulă în ceea ce privește alegerea unui anumit tip de floare pentru coroanele funerare. De cele mai multe ori, oamenii optează pentru florile preferate ale defunctului, iar în cazul în care nu i-au cunoscut preferințele optează pentru florile de sezon, mult mai accesibile, dar și mai proaspete.

Din punct de vedere al culorii, preferate sunt florile în nuanțele de alb și roșu, care creează un contrast plăcut și elegant cu partea verde a coroanei, realizată din ramuri de brad. De asemenea, cu cât persoana decedată era mai tânără, cu atât se merge pe culori mai tari, cum este roz sau mov.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole