Ei bine, substantivul „lapte”, așa cum îl cunoaștem cu toții, nu are formă de plural în forma sa literară. Atunci când se referă la „mulsoare” poate avea forma populară „lapți” / „lăpturi” pentru plural.
Dar când se referă la alimentul propriu-zis, el este defectiv de plural. Atenție! Cele două forme de plural reprezintă forme populare, arhaice, fapt pentru care nu vor fi considerate literare sau utilizabile în exprimare îngrijită, potrivit voxvalachorum.ro.
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:
LÁPTE, (2) lăpturi, s. n. 1. Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului și a puiului de animal). – Lat. lac, -ctis.
Interesant de menționat ar fi și sensul actual al lui „lapți” (cel considerat literar), care se îndepărtează total de ceea ce înseamnă lapte ori produse lactate.
LAPȚI s. m. pl. Glande sexuale masculine la pești, cu aspect de masă gelatinoasă alb-lăptoasă. – Lat. lactes.
Așadar, din punctul de vedere al limbii române literare, normate, substantivul „lapte” nu are formă de plural și trebuie tratat ca atare. Formele „lapți” și „lăpturi” reprezintă variante populare, nespecifice limbii actuale.