Antena 3 CNN Economic Care este cea mai sigură investiție în acest moment

Care este cea mai sigură investiție în acest moment

3 minute de citit Publicat la 12:31 06 Iun 2017 Modificat la 12:31 06 Iun 2017

Aurul are o perspectivă optimistă de creştere peste pragul de 1230 dolari/uncie, doar o scădere sub 1.190 dolari/uncie ar putea forţa o schimbare către o perspectivă negativă, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la banca de investiţii Saxo Bank.
 

Potrivit acestuia, întreruperea inevitabilă a tendinţei, în prezent la o cotaţie de 1.272 dolari/uncie în graficul lunar şi 1.278 dolari/uncie în cel săptămânal, ar putea duce la mişcarea în sus a pieţei, pe măsură ce avântul şi cumpărătorii de fonduri vor reacţiona la perspectiva tehnică îmbunătăţită.

Înainte de asta, este posibil să apară un moment de vânzare a acţiunilor după ce valoarea acestora a crescut înainte de şedinţa Comitetului Federal al Operaţiunilor pe Piaţa Deschisă (FOMC). La cele trei creşteri anterioare ale dobânzii, aurul a scăzut înainte pentru ca apoi să se redreseze puternic.

Metalele preţioase au revenit asupra unora dintre recentele câştiguri considerabile înaintea unui raport extins neplăcut cu privire la piaţa muncii din SUA care a ajutat la creşterea aurului şi argintului. O posibilă întrerupere a tendinţei de scădere pe mai mulţi ani ar putea atrage un nou interes de cumpărare din partea fondurilor care acum deţin o poziţie neutră.

Atenţia pe termen scurt s-a mutat pe şedinţa din 14 iunie a FOMC, de unde este aşteptată o nouă creştere a dobânzii. În urma raportului slab cu privire la piaţa muncii din SUA din 2 iunie, vor creşte speculaţiile că FOMC va livra o creştere pacifistă a dobânzii, adică va reduce numărul preconizat de creşteri viitoare ale dobânzii.

Metalele industriale încă au probleme din cauza semnelor unei cereri în scădere, mai ales din China, unde creşterea lentă a creditelor şi politica monetară mai aspră au generat îngrijorări. Acestea sunt susţinute de o măsurare privată a producţiei chineze ce arată o contradicţie pentru prima dată în 11 luni. Nichelul este în top, scăzând la minimul pe un an, iar contractele futures cu minereul de fier tranzacţionate în Shanghai au ajuns la un minim pe şapte luni ca urmare a prăbuşirii preţului cu 40% faţă de vârful din februarie.

Produsele agricole de bază au avut o evoluţie amestecată, având loc o scădere a zahărului la un minim pe 13 luni, cu o compensare a câştigurilor înregistrate de cacao, cafea şi bumbac. Un start în forţă al sezonului ploios din India şi scăderea realului brazilian sunt cele mai recente previziuni negative.

Preţurile petrolului par în prezent imune la veştile pozitive, scăderea din ultima săptămână fiind determinată de o concentrare intensă asupra rezervei în creştere. Sondajele cu privire la producţia pe luna mai, realizate de Reuters şi Bloomberg, au indicat o creştere între 250.000 - 315.000 barili/zi.

S-a observat o scădere suplimentară după raportul săptămânal privind inventarul american (Petroleum Status Report) al Administraţiei SUA pentru informaţii din domeniul energiei (US Energy Information Administration). Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unei scăderi a inventarului mai mare decât se preconizase, atât în ce priveşte petrolul, cât şi benzina.

În schimb, piaţa s-a concentrat pe creşterea continuă a producţiei care, atunci când se combină cu un salt al exporturilor SUA la un maxim record de 1,3 milioane barili/zi, suplimentează temerile cu privire la faptul că inventarele globale nu scad îndeajuns de repede.

Piaţa petrolului se află din nou într-o situaţie în care cotele scăzute sunt pe termen lung şi doar o încetinire a producţiei din SUA ca reacţie la recenta scădere a preţului şi/sau o creştere puternică a cererii vor împiedica vânzătorii să câştige un atu. Perspectiva tehnică s-a deteriorat din nou, existând o evidenţiere la 42 dolari/baril ca ţintă potenţială pentru ţiţeiul WTI, a adăugat Ole Hansen.

Ţiţeiul WTI este în prezent blocat într-un interval larg între 53,5 dolari/baril şi 43,75 dolari/baril. O scădere sub 47 dolari/baril ar putea semnala o prelungire, iniţial între 43,75 dolari/baril şi posibil până la 42 dolari/baril, minimul din noiembrie.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. Fondat în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Sursă: Agerpres
Etichete: aur crestere investitie
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole