Antena 3 CNN Life Sănătate Caravană mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin

Caravană mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 15:51 15 Sep 2021 Modificat la 15:54 15 Sep 2021

Cu toate că testul Babeș-Papanicolau e gratuit, anual doar 10 mii de femei merg la control. Fundațiile Globalworth și Renașterea au lansat acum o caravană mobilă de diagnosticare a cancerului de col uterin, care va merge, timp de 12 săptămâni prin toată ţara.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Iar rata mortalității este cea mai mare din Europa, deși afecțiunea poate fi prevenită și tratată într-o proporție de peste 90 la sută.

Este al patrulea tip de cancer ca frecvență diagnosticat la femei, iar medicina actuală deține soluții accesibile pentru vindecare și evitarea stadiilor grave de boală. Tocmai de aceea, o caravană mobilă organizată de fundaţiile Renaşterea şi Globalworth va străbate ţara oferind testare gratuită.

 "Este un eveniment pentru întreaga familie, de plimbare sau alergare de 5 km. Anul trecut am organizat cursa digital şi s-au încris peste 1.200 de participanţi şi am promis că fiecare înscriere va fi transformată într-un test Babeş Papanicolau pentru femeile care au nevoie de acest test şi iată că acum ne ţinem de promisiune şi efectutăm aceste 1.200 de teste", a spus Mihaela Geoană, preşedinte Fundatia Renaşterea.

Majoritatea cancerelor de col uterin sunt cauzate de infecția cu Human Papilloma Virus, microorganism care se poate transmite prin contactul direct, mai ales în timpul actului sexual. Relațiile sexuale cu parteneri multipli, fără protecție, cresc riscul de infectare cu HPV ceea ce implicit expune organismul la instalarea cancerului. 8 din 10 persoane se infectează de-a lungul timpului cu virusul HPV.

"Posibilităţile financiare cred că le frânează într-un fel de la a avea o conduită preventivă. Văd acest lucru că femeile sunt deschise şi vin cu încredere şi faptul că de 21 de ani activă şi se gândesc că şi pe ele fundaţia le poate ajuta", a adăugat Cristina Copos vicepreşedinte Fundaţia Renaşterea.

Șansele de vindecare ale cancerului de col sunt maxime în primele stadii de boală. Această maladie poate fi prevenită și prin vaccinarea împotriva HPV, înaintea vârstei de 26 de ani și a începerii vieții sexuale. 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole