Antena 3 CNN Politică Caravana Antena 3 CNN a ajuns la Sinaia. City manager: „Ducem la un alt nivel orașul, ceea ce au dorit să facă și regii”

Caravana Antena 3 CNN a ajuns la Sinaia. City manager: „Ducem la un alt nivel orașul, ceea ce au dorit să facă și regii”

de Bianca Chirilă    |   

Caravana Antena 3 CNN a ajuns la Sinaia. Este al doilea oraș în care jurnaliștii Antena 3 CNN opresc pentru a sta de vorbă cu oamenii simpli despre problemele lor reale, despre ce își doresc românii înainte de alegerile din această toamnă.

Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „Caravana Antena 3 CNN este la Sinaia. Suntem în fața Cazinoului din Sinaia, aici unde îi așteptăm pe toți românii care la final de săptămână vin să își petreacă aceste zile încă frumoase de toamnă la Sinaia. Lângă mine este chiar Marian Panait. Este managerul orașului Sinaia. Suntem în fața unei bijuterii, unei perle a orașului Sinaia. Mai aveți Mănăstirea Sinaia, mai aveți Muzeul Sinaia, aveți Peleș, Pelișorul. Suntem în orașul regalității, aici au fost regii României, un oraș splendid, o carte de vizită pentru țara noastră. Cu toate astea, însă, nu avem în brand turistic, nu avem un proiect de turism pentru promovarea mai ales a zonei montane. Ce se va face?”

Marian Panait, managerul orașului Sinaia: „Spuneți un mare adevăr. Capitolul acesta pentru țara noastră pare mereu ceva ce nu se deschide cum ar trebui. România nu se prezintă cu o identitate clară din punct de vedere turistic, iar strict pe domeniul montan aici stăm chiar destul de rău. Noi ne dorim să concurăm cu stațiunile mari din afară sau cu orașele care atrag turiști 365 de zile/an, dar nu gândim nimic integrat. Eforturile pe care le facem noi aici de a face vizibil orașul nostru, sunt, din păcate, mici față de ce s-ar putea face dacă ne-am uni cu toții la nivel de țară. N-aș putea spune exact de ce nu se face lucrul ăsta, dar pot să vă spun că ne dezavantajează din punct de vedere economic. Este clar că dacă s-ar ști mult mai multe despre noi, atunci am atrage mult mai mulți oameni care doresc să consume aici, pentru că până la urmă, noi din asta trăim, din consumul pe care-l generează activitatea economică.”

Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „E o istorie aici, însă, voi ați încercat să faceți din acest oraș și un oraș smart city. Cum se îmbină istoria, cum se îmbină trecutul cu viitorul și cu tehnologia?”

Marian Panait, managerul orașului Sinaia: „În cazul nostru, asta se îmbină destul de bine. Cred că chiar am dus mai departe ceea ce regii au dorit să facă când au construit Castelul Peleș aici, fiind primul castel modern de la acea vreme, cu iluminat, cu primul lift. Noi ce facem acum? Ducem la alt nivel orașul, avem un iluminat inteligent deja de peste 10 ani. Avem un transport integrat, care îți spune în timp real unde te afli și cum să-ți cumperi de pe o aplicație un bilet. Avem o strategie pe termen lung și cred că asta înseamnă foarte mult pentru fiecare oraș care dorește să devină smart, să gândească pe 10, 20 și chiar mult mai dincolo, chiar 40 de ani, să vadă de la o generație la alta cum se mișcă lucrurile și, totodată, trebuie să știi foarte clar care este viziunea pentru creșterea calității vieții locuitorilor și să îi implici în toată activitatea asta, ca ei să își dorească ca orașul să devină unul sustenabil și unu din care să nu vrei să pleci mâine, ci tocmai să vină alții și tu să te simți mândru că ești o comunitate din care toți vor să facă parte.”

„Comunitatea se bazează strict pe turism”

Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „Dar este un oraș îmbătrânit, cu o populație îmbătrânită. De ce pleacă tinerii din Sinaia, având în vedere potențialul turistic pe care îl aveți aici?”

Marian Panait, managerul orașului Sinaia: „Tinerii noștri sunt convinși că nu încep prin a se gândi că trebuie să plece și își dau seama pe parcurs că dincolo de educația pe care o pot găsi aici, au nevoie, bineînțeles, de educație extra și apoi își dau seama că studiile lor sunt greu de aplicat într-o comunitate mică, care se bazează, cum am spus, strict pe turism. Dacă nu ne specializăm în domeniul acesta, este greu să poți activa aici. Totodată, este greu să investești într-un asemenea oraș puternic, pentru că costurile sunt mari și ca tânăr nu poți beneficia de susținerea asta de la bun început.”

Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „Suntem în fața Cazinoului Sinaia și am văzut că clădirea arată destul de rău. De ce? Pentru că vorbim despre o bijuterie a orașului.”

Marian Panait, managerul orașului Sinaia: „Clădirea va intra în reabilitare. S-a câștigat un proiect prin care refacem întreaga fațadă și întregul sistem de hidroizolație, pentru că exact ceea ce vedem acolo se datorează infiltrațiilor.”

Caravana „Antena 3 CNN e aici” a plecat într-o nouă călătorie în ţară pentru a afla ce îşi doresc românii înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Într-un demers jurnalistic fără precedent, jurnaliştii Antena 3 CNN vor bate ţara-n lung și în lat şi vor afla părerile românilor. Este sondajul naţional al adevărului, înainte de cea mai aprinsă luptă pentru putere. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile