Antena 3 CNN Politică Căpușarea companiilor de stat din energie de către PNL pune în pericol PNRR

Căpușarea companiilor de stat din energie de către PNL pune în pericol PNRR

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 15:19 18 Iul 2024 Modificat la 15:21 18 Iul 2024

Cum dinamitează șmenurile lui Virgil Popescu marile companii de stat din energie care au făcut selecția managementului netransparent și cu conflicte de interese, acum Comisia Europeană cere reluarea întregii proceduri

Companiile de stat sunt acum vizate de Comisia Europeană care cere depolitizarea acestora, condiție impusă de Bruxelles pentru plata tranșei a treia din PNRR. În ciuda demisiei conducerii agenției responsabile pentru monitorizarea performanței companiilor de stat (AMPEPIP), depolitizarea acestora de către liberalii pare misiune imposibilă. Domeniul energiei, aflat la PNL, este cel care se dovedește a fi cel mai căpușat, cu oameni puși în funcții de fostul ministru, Virgil Popescu.

Clientela de partid din Consiliile de Administrație este noua țintă a Comisiei Europene, care a cerut depolitizarea companiilor de stat, condiție pentru aprobarea celei de a treia cereri de plată din PNRR. Însă acesta este și momentul în care numirile politice și alte acorduri făcute pe sub masă din perioada în care Virgil Popescu era ministru al energiei ies la iveală pe bandă rulantă.

Majoritatea procedurilor de numire/selecție a Consiliului de Supraveghere și a directoratelor la marile companii de stat s-au făcut în mandatul lui Virgil Popescu, iar premier era Nicolae Ciucă. Cele mai mari probleme sunt la companiile strategice Romgaz - cea care trebuie să bage miliarde în proiectul Neptun Deep, Hidroelectrica - care are un rol cheie și asigură export de energie în Ucraina și Republica Moldova, și Nuclearelectrica - care este singurul producător ce poate asigură flux constant  de energie în bandă, vital în situații de secetă și lipsă a vântului, când nu ai energie hidro și eoliana.

Oamenii 1 și 2 din siajul lui Virgil Popescu, vizați direct de Comisia Eurpeană

Luarea în vizor de către Comisia Europeană a oamenilor din anturajul aproapiat al lui Virgil Popescu sunt cele mai clare exemple că sistemul este intru totul căpușat. Numirile politice, fără înțelegere a acestui domeniu esențial, explică tot mai clar repetatele crize din energie, începând de la liberalizarea pieței și până acum, când ne confruntăm cu lipsa spațiilor de stocare pentru energie verde.

Secretarul de stat de la Energie, Dan Drăgan, este plasat acum într-o funcție cheie la Romgaz, iar fostul șef de cabinet de la minister al lui Virgil Popescu, Liviu Mihalache, la Hidroelectrica. Aceștia se află acolo în urma unor proceduri de selecție pe care Comisia Europeana le consideră netransparente și pline de conflicte de interese, cu membri ai comisiilor de selecție aflați în relații de natură politică cu cei care au fost selectați.

O situație similară este legată de alt om de bază al lui Virgil Popescu, George Niculescu, care a fost propulsat în boardurile Hidroelectrica și Nuclearelectrica înainte de a deveni șeful ANRE.

Oamenii liberalilor despre care Comisia Europeană spune ca au “probleme” la selecția în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica

Începând cu 2013, Mihai Liviu Mihalache a trecut prin mai multe CA-uri: Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Hidro Tarnița, CET Govora SA, Șantierul Naval Mangalia, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, Rompetrol Rafinare SA.

Însă apropierea de Virgil Popescu și de liberali i-a adus multe funcții bine plătite în trecut. Între 2011-2013, Mihalache a lucrat ca expert parlamentar la Autoritatea Electorală Permanentă. În același timp, în 2012 a devenit consilier personal la cabinetul ministrului Economiei. În 2013 a fost mutat și a devenit director de cabinet al unui secretar de stat din Ministerul Economiei, ca apoi, până în 2015, adjunct șef la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din Ministerul Economiei. Ulterior acestei date, a fost numit director în Ministerul Energiei.

Cristian Nicolae Stoina este economist de profesie, iar din 2005 a fost director la Direcția Generală a Finanțelor Publice București. Între 2008-2011 a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, susținut de PNL, iar din 2018, la propunerea Ministerului Energiei, intră în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

Un alt personaj vizat de Comisia Europeană este Carmen Radu. Aceasta a fost director la Horticola SA în perioada 1992-1995, iar din 1996 până în 2005 a ocupat diferite posturi de conducere în Ministerul de Finanțe. Între 2005 și 2009 a fost președinte al băncii de stat EximBank. 2013 este un moment de propulsare a sa pe orbita companiilor de stat, și încep numirile succesive în diverse CA-uri: 2013-2016 membru CA ROMATSA, 2015-2018 președinte CA ROMATSA, 2013-2017 membru CA Nuclearelectrica. Tot din 2013 începe să lucreze și la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe post de consilier și apoi de director economic, până în 2015, când revine și la Fondul Român de Contragarantare, unde a ocupat funcția de președinte directoral până în 2017. Apoi ASF a desemnat-o pe Carmen Radu președinte CA al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), funcție de care mai beneficiase și în trecut, chiar pe vremea falimentului ASTRA Asigurări.

Un ultime exemplu este Gheorghe Silvian Șorici, consilier județean PNL la Sibiu, organizație condusă de Raluca Turcan. Tot Turcan este și cea care l-a propulsat pe Șorici direct în Consiliul de Administrație al Romgaz.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole