Antena 3 CNN Externe Prima folosire a „Capsulei morții” s-a lăsat cu arestări într-o pădure din Elveția

Prima folosire a „Capsulei morții” s-a lăsat cu arestări într-o pădure din Elveția

de Andreea Ştefan    |   

Poliția din nordul Elveției a declarat că mai multe persoane au fost reținute și că a fost deschis un dosar penal în legătură cu moartea suspectă a unei persoane într-o nouă „capsulă morții”, potrivit The Guardian.

Capsula „Sarco”, care nu a mai fost utilizată până acum, este concepută pentru a permite unei persoane aflate în interior să apese un buton care injectează azot gazos în camera sigilată. Persoana ar trebui apoi să adoarmă și să moară prin sufocare în câteva minute.

Procurorii din cantonul Schaffhausen au fost informați de o firmă de avocatură că o sinucidere asistată care implică utilizarea capsulei Sarco a avut loc luni în apropierea unei cabane forestiere din Merishausen, a precizat poliția într-o declarație.

Poliția a adăugat că „mai multe persoane” au fost reținute, iar procurorii au deschis o anchetă pentru suspiciune de incitare și complicitate la sinucidere.

Ziarul olandez Volkskrant a relatat marți că poliția a reținut unul dintre fotografii săi care dorea să facă fotografii cu utilizarea capsulei. Acesta a declarat că poliția din Schaffhausen a indicat că fotograful a fost reținut la o secție de poliție, dar nu a oferit alte explicații.

Ziarul a refuzat să facă alte comentarii atunci când a fost contactat de Associated Press.

Exit International, un grup de sinucidere asistată cu sediul în Țările de Jos, a declarat că se află în spatele dispozitivului imprimat în 3D a cărui dezvoltare a costat peste 1 milion de dolari.

Legea elvețiană permite sinuciderea asistată atâta timp cât persoana își ia viața fără „asistență externă”, iar cei care ajută persoana să moară nu o fac pentru „niciun motiv interesat”, potrivit unui site guvernamental.

Dr. Philip Nitschke, un medic australian care a fost în spatele Exit International, a declarat pentru AP că organizația sa a primit sfaturi de la avocați din Elveția că utilizarea Sarco ar fi legală în țară.

În iulie, ziarul elvețian Blick a relatat că Peter Sticher, un procuror de stat din Schaffhausen, a scris avocaților Exit International spunând că orice operator al capsulei ar putea face obiectul unor proceduri penale în cazul în care aceasta ar fi utilizată acolo - și orice condamnare ar putea aduce până la cinci ani de închisoare.

Procurorii din alte regiuni elvețiene au indicat, de asemenea, că utilizarea capsulei ar putea conduce la urmărire penală.

În cursul verii, o femeie în vârstă de 54 de ani din SUA, cu multiple probleme de sănătate, plănuise să fie prima persoană care să utilizeze dispozitivul, însă planurile au fost abandonate.

Subiecte în articol: capsula Sarco Elvetia capsula morții
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile