Antena 3 CNN Externe Mapamond Căpitanul iahtului de lux scufundat lângă Sicilia este anchetat de autorităţile italiene. Pasagerii dormeau când vasul a naufragiat

Căpitanul iahtului de lux scufundat lângă Sicilia este anchetat de autorităţile italiene. Pasagerii dormeau când vasul a naufragiat

de Mia Lungu    |   

Procurorii italieni au deschis o anchetă oficială în ceea ce-l priveşte pe James Cutfield, căpitanul iahtului The Bayesian ce a aparţinut magnatului IT britanic Mike Lynch şi care s-a scufundat în timpul unei furtuni, în apropierea coastelor Siciliei, incident în care şi-au pierdut viaţa şase persoane, printre care şi Mike Lynch şi fiica sa în vârstă de 18 ani, conform informaţiilor publicate luni de presa italiană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Plasarea sub anchetă a căpitanului de origine neozeelandeză nu presupune şi inculparea sa.

James Cutfield, 51 de ani, este anchetat în acest caz de omor din culpă şi naufragiu, conform cotidienelor La Repubblica şi Corriere della Sera.

Chiar dacă iahtul a fost lovit de un eveniment meteorologic neaşteptat, este plauzibil ca infracţiunile de omor din culpă şi provocare a unui naufragiu să fi fost cauzate de neglijenţa căpitanului, conform procurorilor italieni.

„A fost un eveniment brusc şi neaşteptat'”

Conform legilor maritime, căpitanul este pe deplin responsabil de starea vasului şi a echipajului, precum şi de siguranţa tuturor celor aflaţi la bord.

James Cutfield şi cei opt supravieţuitori ai naufragiului nu au făcut comentarii publice cu privire la dezastru.

"A fost un eveniment brusc şi neaşteptat'', a declarat procurorul din Termini Imerese, Raffaele Cammarano, care coordonează ancheta în cazul naufragiului, în care au mai murit Jonathan Bloomer, preşedintele băncii Morgan Stanley International, soţia sa Anne Elizabeth, avocatul lui Lynch, Chris Morvillo, soţia acestuia din urmă, Nada, şi bucătarul Recaldo Thomas.

Pasagerii nu au avut timp să scape deoarece dormeau în cabinele lor la bordul superiahtului, a mai declarat procurorul. Cincisprezece persoane au fost salvate, printre care soţia lui Lynch, Angela Bacares.

Numele iahtului provine de la teoria bayesiană, baza tezei de doctorat a lui Lynch şi a software-ului care a propulsat compania sa.

Magnatul în vârstă de 59 de ani, supranumit Bill Gates britanic, îşi invitase prietenii şi familiile acestora într-o croazieră pentru a sărbători încheierea cu succes a unei bătălii juridice de 12 ani pentru a-şi reabilita numele legat de vânzarea companiei Autonomy către Hewlett-Packard în 2011, în valoare de 11 miliarde de dolari, un proces de fraudă în Statele Unite, care l-ar fi putut costa ani de închisoare.

Subiecte în articol: Sicilia iaht scufundat vas naufragiat
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile