Până în 893, oraşul Pliska a fost capitala Bulgariei. Ţarul Boris I a adoptat creștinismul. Rămăşiţele oraşului medieval sunt situate în zona Pliska, Kaspichan și Novi Pazar de astăzi, în regiunea Shumen. Pe locul primei capitale bulgare se află Rezervația Națională Istorică și Arheologică Pliska.
Ca obiective turistice de vizitat sunt Bazilica Mare și Muzeul de Istorie, care se află pe teritoriul rezervației. A fost declarată capitala Bulgariei în 893. A găzduit celebra școală de carte Preslav. Totodată, aici au lucrat Clement de Ohridsky, Konstantin Preslavsky, John Exarch, presbiterul Cosma. Există un Muzeu Național de Istorie și Arheologie în Veliky Preslav.
Ohrid a fost capitala Bulgariei în secolele X-XI, sau mai exact, orașul a fost declarat capitală de către țarul Samuel în 978. Cetatea restaurată a lui Samuil este una dintre cele mai faimoase atracții ale orașului.
Veliko Tarnovo este situat în nordul Bulgariei, pe versanții râului Yantra. După răscoala fraților Asen și Petru și restabilirea statului bulgar, Veliko Tarnovo a fost proclamată capitala Bulgariei. Cele mai cunoscute obiective turistice ale orașului sunt cetățile Tsarevets și Trapezitsa, bisericile celor 40 de Mucenici, Petru și Pavel, Sf. Dimitrie de Salonic.
În oraș există un total de 1613 obiecte moștenire istorică Bulgaria. La 10 februarie 1879, a fost adoptată Constituția de la Târnovo, care a dat naștere celui de-al Treilea Regat Bulgar, din care Alexandru Batenberg a fost proclamat Mare Duce.
Capitalele antice ale Bulgariei
Prima capitală Pliska din Bulgaria era situată la câțiva kilometri de orașul modern cu același nume din regiunea Shumen. Orașul se remarcă prin faptul că a fost fondat de Khan Asparuh, care este considerat fondatorul întregului stat bulgar. În prezent, vizitatori poate trece prin poarta de est, care era intrarea principală a cetăţii, în apropiere
Camera Tronului, cunoscută sub numele de Omurtag Palatul, Bazilica Mare, rămășițele Micul Palat și altele.
La doar 10 km de sud de Pliska este un alt monument impresionant al Evul Mediu - Călărețul din Madara. Relieful reprezintă un călăreț, la 23 m înălțime, pe o stâncă aproape verticală, de 100 m înălțime. Călărețul, cu fața spre dreapta, aruncă o suliță într-un leu aflat la picioarele calului.
Veliki Preslav, care se află și în regiunea Shumen, a devenit al doilea capitala Bulgariei după celebrul Consiliu Național al Bisericii Preslav din 893. În Evul Mediu, acest oraș era considerat unul dintre cele mai frumoase și remarcabile locuri din toată Europa.
Următoarele capitale ale Bulgariei au fost Skopje (972-992) și Ohrid (992-1018), aceste orașe fiind acum situate pe teritoriu Macedonia. Capitala Bulgariei din 1185 până în 1393 Ani de zile a fost situat în Veliko Tarnovo.
Cel mai important reper al orașului este anticul cetatea Tsarevets stând pe trei dealuri. În apogeul sezonului turistic, orașul este vizitat de un număr mare de pasionați de istorie.
După Veliko Tarnovo, Vidin a devenit capitala Bulgariei. Orașul este unic prin faptul că a fost construit de vechii romani. Este situat aproape de granița cu România și Serbia. De la mijloc secolul al XIV-lea până la începutul secolului al XV-lea Vidin a fost capitala Bulgariei de Vest. A găzduit reședința regilor bulgari din dinastia Șișmanovici. Printre obiectivele turistice din Vidin se remarcă cetatea feudală medievală bine conservată castelul Baba Vida.