Antena 3 CNN Economic Banci Capcane la amânarea cu 10 luni a ratelor la bănci | Analist: "Fugi de un preţ mare, dar vei da apoi de un preţ şi mai mare"

Capcane la amânarea cu 10 luni a ratelor la bănci | Analist: "Fugi de un preţ mare, dar vei da apoi de un preţ şi mai mare"

Milena Niță
4 minute de citit Publicat la 16:32 07 Apr 2022 Modificat la 16:32 07 Apr 2022

Spre exemplu, dacă acum ne bucurăm că am scăpat de nişte costuri mai mari, la scadenţă, adică peste 10 luni, vom da mai mulţi bani la bancă.

Aşadar, măsura nu vine pe gratis, atenţionează analiştii economici.

Analist economic: "Cu 10-15% vor fi mai mari ratele"

"10 luni de zile vei avea acest moratoriu, dar după aceea vei avea la plată toate aceste costuri suplimentare care se vor adăuga. Cu 10-15% vor fi mai mari ratele.

Deci tu ai fugit de costuri mai mari, sau aceasta este motivaţia acum, dar vei da de ele peste câteva luni.

Şi dacă ROBOR va fi în toamnă şi mai mare, atunci poate că ar fi bine să mai amâni.

Deci, punct de vedere financiar, opinia este undeva la mijloc. Doar dacă îţi este foarte greu şi chiar ai nevoie de asta, se poate opta pentru amânare. 

Adrian Mitroi: "Măsură este una extremă şi nu este pe gratis, aş sta mult pe gânduri"

Dar până să te duci şi să apelezi la această măsură care este una extremă şi nu este pe gratis, aş sta mult pe gânduri.

Deci, dacă această măsură va fi posibilă, este bine să apeleze la ea doar românii care într-adevăr sunt într-un impas financiar, şi nu ca să punem bani de-o parte.

Sunt şi soluţii alternative: Centrul de soluţionare alternativă a litigiilor din domeniul bancar care te poate sfătui pe gratis şi pe internet, şi banca te poate sfătui.

Ceea ce pare foarte bine azi s-ar putea să se dovedească foarte negativ în viitor. Concluzia: nu aş spune că e un măr otrăvit. Dar fugi de un preţ mai mare, dar vei da peste 10 luni de un preţ şi mai mare, că se va adăuga la rate 10-15%", a explicat analistul economic Adrian Mitroi, joi, la Antena 3.

Ratele la bănci se pot amâna cu 10 luni. Marcel Ciolacu: "Am discutat și cu băncile, s-a ajuns la un acord"

Guvernul ia în calcul amânarea ratelor la creditele personale și imobiliare cu până la 10 luni. Aceasta este una dintre măsurile incluse în pachetul social.

"Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord.

Luni, se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate", a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, joi, potrivit digi24.ro.

În luna februarie, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, declara pentru Antena 3 că nu exclude o posibilă amânare a ratelor în cazul românilor care nu-şi mai permit plata lor.

Indicele ROBOR înregistrează o valoare-record pentru ultimii nouă ani. Cu cât cresc ratele românilor

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a urcat joi la 4,70%, de la 4,68%, valoare înregistrată miercuri, şi a atins astfel un nou record, potrivit datelor BNR.

Un asemenea nivel al ROBOR la trei luni nu a mai fost din 10 iunie 2013 (4,71%), cu precizarea că atunci indicele era în scădere.

La începutul lunii martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Cu cât cresc ratele, după ce BNR a majorat dobânda-cheie. ROBOR riscă să atingă 6% | Calcule Antena 3

Ratele românilor vor creşte din nou, după ce BNR a majorat dobânda-cheie de la 2,5% la 3%. În aceste condiţii, ROBOR ar putea să ajungă la 6 procente, spre sfârşitul anului.

Acest lucru înseamnă ca rata unui credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, va creşte cu 700 de lei.

Este a cincea majorare a dobânzii-cheie în doar şase luni, după ce BNR a ţinut în frâu mai bine de doi ani acest indicator. Primii afectaţi vor fi cei care au împrumuturi raportate la ROBOR.

Rate mai mari chiar şi cu 100 de lei, de la 1 aprilie. Cine va plăti mai mult, după creşterea IRCC şi ROBOR

Indicele interbancar IRCC a ajuns, joi, la 1,86% de la 1,17%, iar acest lucru înseamnă că ratele vor creşte, de mâine, 1 aprilie, cu 100 de lei, pentru cei care au credite luate începând din mai 2019. Excepţie fac cei care au credite cu dobânda fixă.

Majorarea indicelui, valabilă în perioada aprilie-iulie, vine după ce Banca Centrală a stabilit că Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 1,86% şi se anticipează că va ajunge la 2,5%.

Indicele interbancar IRCC este evaluat o dată la trei luni de Banca Centrală, după ce guvernul Dăncilă a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează piața bancară și a venit cu această schimbare.

Cum poţi reduce ratele cu câteva sute de lei, când ROBOR creşte şi creditul se scumpeşte

În timp ce Guvernul anunţă prin vocea Ministrului de Finanţe că nu ia în calcul amânarea ratelor, tot mai mulţi români au restanţe la plata creditelor.

Sunt deja aproape jumătate de milion de oameni în această situaţie. Specialiştii vorbesc despre o singură soluţie acum - refinanţarea creditelor.

Este o lovitură devastatoare pentru românii cu credite în lei calculate în funcţie de indicele ROBOR. Ratele se scumpesc de la o lună la alta.

Citește mai multe din Banci
» Citește mai multe din Banci
TOP articole