Antena 3 CNN Economic Capcana trecerii de la ROBOR la dobândă fixă | Avertismentul economiştilor: o sabie cu două tăişuri

Capcana trecerii de la ROBOR la dobândă fixă | Avertismentul economiştilor: o sabie cu două tăişuri

Experţii în economie recomandă trecerea de la ROBOR la dobândă fixă: românii care au credite în lei pot economisi, astfel, sute de lei, în unele cazuri. 

de Ioana Cîşlaru    |   

Este însă o sabie cu două tăişuri: dacă ROBOR-ul va scădea din nou la 1-2 procente, dobânda fixă, care e în jur de 6%, poate deveni o povară financiară pentru clienţii care au optat pentru această variantă. 

Tot mai mulți români caută să își refinanțeze creditul și să treacă de la indicele IRCC la dobândă fixă. 

În România, o singură bancă oferă dobândă fixă pe toată perioada creditului, iar restul băncilor oferă dobândă fixă pe o perioadă cuprinsă între 5 sau 10 ani.

După refinanțare, rata ar putea scădea și cu 800 de lei

Pentru un credit în valoare de 250.000 de lei luat pe 30 de ani, rata de anul trecut cu un indice ROBOR de 1,51% era de 1.344 de lei. 

După ce indicele ROBOR a trecut de 7%, mai exact 7,09%, rata celor cu credit a ajuns la 2.304 lei, deci cu 960 de lei mai mult. 

Dacă veți face refinanțare și veți trece la dobândă fixă, rata ar putea scădea și cu 800 de lei, ajungând la 1498 de lei.

Dacă, însă, veți face refinanțare la altă bancă decât la cea la care aveți creditul, trebuie să știți că acele costurile se pot ridica chiar și la 1.000 de euro.

Totuși, economiștii susțin că, în momentul de față, cea mai bună variantă este trecerea la dobândă fixă, deoarece aceasta este de până la 6% e și nu se mai adaugă nimic. 

ROBOR, încă un salt: Ajunge la cea mai mare valoare din ultimii 12 ani

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut luni la 7,14% de la 7,09%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

O cotaţie similară, de 7,13%, nu a mai fost înregistrată din 15 iulie 2010.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Subiecte în articol: robor dobândă fixă credit rate
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile