Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Nopţi tropicale în România. Va fi greu de respirat şi în următoarele ore. Cât va ține canicula

Nopţi tropicale în România. Va fi greu de respirat şi în următoarele ore. Cât va ține canicula

Cea mai mare parte a ţării se află sub avertizări de caniculă şi disconfort termic în următoarele două zile, temperaturile urmând să ajungă la 38 de grade. Deja valorile pe parcursul nopților la nivelul minimelor depășesc 20-21 de grade.

de Silvia Preda    |   

Elena Mateescu, directorul ANM, a spus la Antena 3 că a fost atins vârful unei zile de caniculă, ca fiind cea mai călduroasă zi de 30 iunie la foarte multe stații meteorologice din rețeaua națională de specialitate.

"Şi ieri, la 46 de stații meteo s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 29 iunie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, de mai bine de 100 de ani. Dintre care la 4 chiar reprezintă recorduri lunare.

Val de căldură în România

Sunt cele mai ridicate valori de temperaturi în partea de nord-est a țării, acolo unde știm cu toții este în vigoare codul roșu va rămâne în vigoare și pentru ziua de mâine, prima zi a lunii lui cuptor, și cu siguranță cele 38 de grade înregistrate astăzi la Satu Mare reprezintă un record pentru o zi de 30 iunie".

"S-au resimțit în partea de vest, nord-vest a țării, acolo unde a fost în vigoare codul roșu, valori de peste 40-41 de grade Celsius așadar, foarte cald și în partea de sud a țării. Valorile temperaturilor resimțite s-au situat între 38 până la 39 de grade, temperaturile la umbră, în general, între 35-36 de grade inclusiv în Capitală. Iar indicele temperatură-umezeală, ce caracterizează starea de disconfort termic accentuat, a depășit pragul critic de 80 de unități.

Este al doilea cod roșu de caniculă, cel mai timpuriu, emis de Administrația Națională de Meteorologie. Ne amintim primul cod roșu în 24-25/06/2021 și, iată, la câteva zile distanță în acest an al doilea cod roșu emis destul de timpuriu pentru zona țării noastre în această perioadă", a spus directorul ANM, în direct la Sinteza zilei.

Nopţi tropicale în România. Va fi greu de respirat

Elena Mateescu: "Deja valorile pe parcursul nopților la nivelul minimelor depășesc 20-21 de grade ceea ce înseamnă, așa cum am menționat deja, o noapte tropicală. Și dacă pe parcursul zilei observăm deja căldură resimțită de 40-41 de grade asociat și cu nopţi tropicale, cu siguranță starea de disconfort termic accentuat va fi una semnificativă".

Cât ţine canicula

Codul roşu rămâne valabil și pentru ziua de mâine. De asemenea, codul portocaliu local pentru areale din Banat, Transilvania, Moldova, acolo unde vom înregistra 36-38 de grade și minimele de asemenea între 18-22 de grade ceea ce vor caracteriza în continuare o stare de disconfort termic accentuat. 

Mâine după-amiază instabilitatea atmosferică va fi de interes în special în zonele montane, dar și în partea de est a țării. 

"Prima zi a lunii lui cuptor rămâne cu valori de temperaturi la nivelul maximelor de 37-38, posibil 39 de grade în partea de vest, 35-36 grade în sud. După care, într-adevăr, ziua de 2 și 3 iulie va aduce cele mai ridicate temperaturi, de 36 de grade în partea de vest, sud-vest a țării. 

Primele zile din săptămâna următoare, zilele de luni, marți și miercuri, din nou valori de 36-37 de grade în vestul țării și în sudul țării. Temperaturile vor mai crește și în partea de sud a țării la începutul săptămânii viitoare la nivelul celor măsurate la umbră, 37 de grade posibil și în Capitală, dar temperatura resimțită, așa cum menționam, cu siguranță, va depăși 38-39 de grade... se poate apropia de 40-41 de grade", a mai spus directorul ANM.

Subiecte în articol: canicula vremea
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile