Antena 3 CNN Actualitate Când se termină valul de caniculă extremă din Europa. Experții spun că urmează furtuni și ploi torențiale

Când se termină valul de caniculă extremă din Europa. Experții spun că urmează furtuni și ploi torențiale

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Experții avertizează că schimbările climatice intensifică valurile de caniculă. După mai multe zile cu temperaturi extreme în Europa, oamenii speră la o pauză de la căldura sufocantă, scrie Euronews.

Căldura extremă care a afectat multe țări din Europa în această lună este parțial cauzată de un val de aer cald din nordul Africii. Mai multe persoane au murit în Italia, iar avertizări de căldură extremă continuă să fie emise pentru țări din Portugalia până în România și Cipru, mai scrie Euronews. 

Se așteaptă ca, în cele din urmă, căldura să se reducă în mai multe locuri, atât în weekend, cât și săptămâna viitoare.

Motivul pentru care a durat atât de mult valul de căldură din sudul Europei

„Totul are de-a face cu un model meteorologic destul de persistent la scară largă”, explică Lars Lowinski, meteorolog la serviciul meteo Weather & Radar.

„Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce numim o creastă de înaltă presiune (cunoscută și sub numele de dom de căldură), practic o zonă mare de înaltă presiune cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”.

Când se vor încheia valurile de căldură din sudul Europei

Temperaturile au fost cu aproximativ 6-12 grade Celsius peste valorile medii pentru această perioadă a anului, alimentând incendiile de vegetație și necesitând un consum record de energie.

Potrivit Weather & Radar, vremea neobișnuit de caldă va mai continua câteva zile, temperaturile urmând să urce din nou până la 35-40 de grade Celsius în țări precum Serbia, Italia, Albania, Grecia, România și Bulgaria.

Tendința pentru duminică și pentru săptămâna viitoare indică o scădere treptată către temperaturi mai potrivite pentru această perioadă a anului.

„Această pătrundere de aer mai rece la începutul săptămânii viitoare ar putea declanșa, de asemenea, furtuni puternice pe alocuri, în special în Balcani", spune un meteorolog de la serviciul meteo Weather & Radar.

Câte valuri de căldură extremă mai sunt așteptate în Europa în această vară

Meterologul senior Tyler Roys de la AccuWeather spune că este puțin probabil să vedem o reluare a căldurii extinse din această săptămână din Italia până în Ucraina.

„Șansa de a se înregistra temperaturi extreme localizate (35C+) pentru o zi sau două la un moment dat în locațiile tipice este mai probabilă, în special la mijlocul lunii august”, spune el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile