Antena 3 CNN International News Candidații pro-Beijing au câștigat alegerile din Hong Kong. Record negativ al prezenței la urne

Candidații pro-Beijing au câștigat alegerile din Hong Kong. Record negativ al prezenței la urne

Cerasela Stafie
3 minute de citit Publicat la 11:01 20 Dec 2021 Modificat la 11:01 20 Dec 2021

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, prezența provizorie la vot a fost de 30,2% la închiderea sondajelor, mult mai mică decât nivelul record anterior de 43,6%, în 2000. Ultimele alegeri legislative, în urmă cu cinci ani, au înregistrat o prezență de 58%.

În încercarea de a spori numărul de votanți, orașul a oferit transport public gratuit toată ziua, dar în loc să meargă la vot, mulți din Hong Kong au luat trenurile și autobuzele gratuite către traseele de drumeții și locurile de campare.

Rezultatele, anunțate luni dimineață, au fost clare. Candidații pro-Beijing au revendicat toate cele 20 de locuri din circumscripțiile geografice disponibile. Niciunul dintre marile partide pro-democrație ale orașului nu a prezentat niciun candidați.

Carrie Lam, liderul orașului, le-a mulțumit alegătorilor duminică seara, spunând că au fost ”un scrutin important, care vine după  îmbunătățirile aduse sistemului electoral pentru implementarea principiului ”patrioților care administrează Hong Kong”.

Votul are loc la doi ani după ce protestele pro-democrație și antiguvernamentale au zguduit Hong Kong-ul luni de zile și la mai bine de un an după introducerea unei legi privind securitatea națională, care interzice secesiunea, subversiunea și coluziunea cu forțele străine. Evenimente care au avut loc au transformat complet peisajul social și politic al orașului.

Sunt, de asemenea, primele alegeri pentru Consiliul Legislativ din oraș de când au fost adoptate noi reforme electorale stricte, în martie. Schimbările au oferit guvernului puteri de verificare mai mari, reducând dramatic capacitatea publicului de a vota direct candidații și au permis doar „patrioților” examinați de guvern să se prezinte.

În sistemul anterior, aproximativ jumătate din legislatura cu 70 de locuri era aleasă direct de public, în timp ce cealaltă jumătate era aleasă de organismele comerciale și industriale care favorizează de obicei candidații pro-China.

Noile reforme au extins legislatura la 90 de locuri, dar marea majoritate a acestora sunt controlate de un comitet pro-Beijing, numit de guvern, și de organisme comerciale și industriale. Acum, doar 20 de locuri sunt alese direct de public, cel mai mic număr de când Hong Kong a fost predat guvernării chineze în 1997.

Critici cu privire la validitatea alegerilor

O serie de activiști din Hong Kong care au fugit în străinătate au cerut alegătorilor să boicoteze alegerile înainte de duminică, argumentând că au fost alegeri false, o critică care a avut ecou în multe grupuri de drepturi și între observatorii internaționali.

Foștii parlamentari Nathan Law și Ted Hui, ambii aflați în auto-exil, s-au numărat printre cei care susțin un boicot. Autoritățile din Hong Kong au emis ulterior mandate de arestare împotriva lor.

În declarația lui Lam duminică seara, ea a susținut că noul sistem electoral este necesar pentru ordine și ”guvernare” bună, adăugând că la alegerile precedente, ”forțele anti-Chineze au intrat în sistemul politic... aruncând Consiliul Legislativ în haos”.

Prezența scăzută la vot de duminică contrastează puternic cu cea din 2019, când aproape 3 milioane de oameni, o prezență de 71,2%, au votat la alegerile pentru consiliile raionale, care au oferit o victorie zdrobitoare pentru tabăra pro-democrație.

Alegerile din 2019 au avut loc luni după mișcarea de protest, după un milion de marșuri și ciocniri de stradă între demonstranți și poliție. La acea vreme, votul a fost încadrat ca un referendum de facto asupra protestelor.

Conform legii securității naționale și represiunii de la Beijing asupra orașului, opoziția politică a fost aproape distrusă. Majoritatea liderilor opoziției și foștilor parlamentari pro-democrație sunt acum fie în închisoare, fie în exil, în timp ce majoritatea consilierilor care au câștigat în 2019 fie au demisionat, fie au părăsit Hong Kong-ul, fie au fost descalificați de guvern.

Într-o conferință de presă, luni dimineață, Lam a recunoscut că prezența a fost scăzută, dar a susținut că nu a fost neapărat un lucru rău. Prezența mare la vot din 2019 a fost ”bazată pe polarizare”, a spus ea. ”Alegerile (2019) au avut o rată ridicată de prezență la vot doar din cauza dificultăților din Hong Kong”, a adăugat. ”Nu este ceva de care ar trebui să fim mândri”.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole