Antena 3 CNN Actualitate Fraza care i-a dat bătăi de cap lui Cîţu. Cum a făcut premierul două greşeli dintr-o lovitură

Fraza care i-a dat bătăi de cap lui Cîţu. Cum a făcut premierul două greşeli dintr-o lovitură

"Am reuşit să reducem la maxim impactul crizei asupra economiei", s-a lăudat pe Facebook zilele trecute premierul Florin Cîţu. Dar nu despre economie este vorba, ci despre regulile de gramatică. 

de Georgiana Adam    |   

"Reducem la maxim", aici e problema. Era corect: la maximum, nu la maxim. Pe scurt: "Maxim" e adjectiv, "la maximum" e o structura adverbială, iar cele două se folosesc în contexte diferite, a explicat Ana Iorga, miercuri, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3. 

Postarea premierului a fost preluată exact aşa pe pagina Guvernului. Cu tot cu greşeala, probabil că nu a remarcat nimeni. 

"Volum maxim", dar "am dat muzica la maximum"

Regula este foarte simplă. Spunem corect: "reducere maximă", "volum maxim", iar maxim aici este adjectiv. 

Dar spunem corect: "Am dat muzica la maximum", nu la maxim, atunci când avem o structură adverbială. Volum maxim, dar: Dă muzica la maximum. 

Sunt greşite următoarele exemple, foarte frecvente: "A profitat la maxim de vacanţă."  Nu există ca structură adverbială "la maxim", ci doar "la maximum". 

"Maxim" este doar adjectivul: nivel maxim, valoare maximă, se face şi acordul. Aici am nevoie de formula adverbială. Tot greşit este şi: "Investeşte maxim 3000 de euro." Maxim este adjectivul, iar aici trebuie să avem un adverb care stă pe lângă numeral. 

Cîţu: Am redus impactul la maximum. Nu ar trebui: Am redus impactul la minimum?

Corect în aceste contexte este să folosim: maximum şi la maximum: "A profitat la maximum de vacanţă. Investeşte maximum 3000 de euro". La fel se comportă şi: minim şi la minimum.

Revenind la postarea premierului, dincolo de folosirea greşită a adjectivului maxim în structura adverbială la maximum, ne putem gândi şi la o problemă logică. E oare inspirat să spunem: Am redus impactul la maximum? Sau ar trebui să spunem mai curând: Am redus impactul la minimum? Adică am redus impactul în cel mai înalt grad sau Am redus impactul până la cel mai mic nivel posibil?
 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile