Antena 3 CNN Actualitate Religie Când se ţine post negru la ortodocşi. Semnificaţia lui 

Când se ţine post negru la ortodocşi. Semnificaţia lui 

Postul negru este o tradiție creștină care se respectă înaintea unor sărbători importante, dar şi un mod de a detoxifia organismul. Biserica ortodoxă recunoaște postul negru sau ajunarea ca fiind o practică de smerenie.

Semnificația postului negru în religia ortodoxă

Postul negru reprezintă o formă strictă de abținere totală de la mâncare, practicată în anumite zile de sărbătoare. În tradiția ortodoxă, postul negru este văzut ca un act de purificare a trupului și sufletului, un mod de a aprofunda relația cu Dumnezeu și de a reflecta asupra suferințelor trăite de Iisus Hristos.

Această practică are rădăcini adânci în credința creștină, fiind considerată un mijloc de penitență și de întărire spirituală. Postul este o jertfă trupească care se cere a fi unită cu milostenia și cu darurile ce se aduc la Sfântul Altar, scrie doxologia.ro

Zilele în care se ține post negru

La ortodocşi, există câteva zile specifice în care se recomandă ținerea postului negru. Cea mai cunoscută dintre acestea este Vinerea Mare, ziua în care creștinii ortodocși comemorează patimile și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, unii credincioși aleg să țină post negru în Ajunul Crăciunului și al Bobotezei, ca un mod de pregătire spirituală pentru sărbătorile care urmează. În plus, prima și ultima zi din Postul Mare sunt adesea marcate prin acest post negru.

Cum se ține postul negru

Postul negru presupune abținerea completă de la orice fel de alimente și lichide pe o perioadă de 24 de ore, de obicei de la apusul soarelui în ziua precedentă până la apusul soarelui în ziua postului. Este important ca această practică să fie însoțită de rugăciune. Postul negru nu este recomandat tuturor; persoanele bolnave, copiii, bătrânii și femeile însărcinate sunt scutiți de această practică creştină.

Ce beneficii are postul negru pentru sănătate

Cu toate că postul negru este în primul rând o practică spirituală, acesta poate avea și beneficii pentru sănătate. Studiile au arătat că perioadele scurte de post pot ajuta la detoxifierea organismului, la îmbunătățirea metabolismului și la stimularea regenerării celulare.

Expertul în boli metabolice și nutriție, Mihaela Bilic, a explicat care sunt beneficiile și riscurile acestui tip de post, în cadrul rubricii Sfat de sănătate.

”În funcție de puterea noastră și de voința de a ne abține de la mâncare ar fi bine să facem o pauză completă de la mâncare măcar o dată pe lună. Pentru că beneficiile pe care le are organismul din această oprire a alimentației sunt spectaculoase. 

75% din energia noastră vitală este cheltuită pentru digestie și metabolism și dacă vrem să ajutăm organismul și ficatul în special, e bine să îi dăm o pauză. Și cea mai bună pauză nu este să mâncăm alimente de origine vegetală, ci să nu mâncăm. Pentru că fără hidratare corectă organismul este pus într-un impas, nu poate elimina toxinele, însă mâncarea nu este obligatorie. Atenție! Putem rezista fără mâncare chiar 40 de zile. Adică durata postului este interesant calculată în funcție de capacitatea organismului de a rezista fără alimente.Fără apă, nu putem rezista mai mult de câteva zile.

Deci este o pauză binevenită și, în momentul în care organismului îi punem acest stop de la digestie și metabolism, culmea este că el procedează la fel de detox interior, astfel încât reconfigurează sinteza de enzime, de celule noi, este o curățenie care se întâmplă acolo. Mai ales celulele din intestin, ele aproape că se schimbă în fiecare zi și efectiv a le lăsa timp de 24 de ore, contribuie la o curățenie profundă”, a declarat Mihaela Bilic la Antena 3 CNN.

Subiecte în articol: post negru crestini ortodocsi religie
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile