Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00.
Cu alte cuvinte, ceasul se dă cu o oră înainte, asta înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin.
Schimbarea orei se face cu o unitate orară, (60 de minute) astfel că ora exacta rămâne aceeași în ceea ce privește minutele și secundele.
Ora de vară în România
În România, ora de vara a fost introdusă prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusa în prima duminică din aprilie, până în prima duminică a lui octombrie.
Între anii 1941 și 1979 ora de vară în România nu s-a mai folosit. Până în 1979, când a fost reintrodusă.
Până în 1996, cu mici excepții, ora de vara se introducea la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lui septembrie.
Începând din anul 1997, se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.
Ora de vară. Cum a apărut ideea
Celebrul om de știință, Benjamin Franklin, a fost primul care a venit cu ideea schimbării orei, în anul 1784.
Acesta a scris un eseu numit “An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp în timpul verii.
Pe când se afla la Paris, la vârsta de 78 de ani, aceasta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea, scrie astro-urseanu.ro.
Într-o dimineață de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.
Ideea lui Franklin a fost preluata de către William Willett, un constructor britanic. Și acesta a fost uimit când, într-o dimineață de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afara era lumină, toate obloanele caselor erau închise.
El a propus într-un pamflet din 1907, să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, și să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.
În anul 1908 s-a încercat introducerea acestei reguli, în Marea Britanie, dar a fost întâmpinată negativ.
Ora de vară. Când a fost introdusă prima dată
Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.
Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite, dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziției fermierilor s-a renunțat la ora de vară.
Cea mai mare confuzie s-a creat în Statele Unite, unde fiecare stat avea propria regulă de introducere a orei de vară, situație ce s-a menținut până în 1966.
În acest moment, 70 de țări au introdus ora de vară.
Aceasta nu este folosită însă în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului.
Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vară.