Perioada în care mirii își organizează nunta aduce atât stres, cât și bucurie – o bucurie aparte, care pune încă o cărămidă la fundația relației dintre cei doi. Toate cumpărăturile, toate listele și planurile care conturează povestea finală nu fac altceva decât să unească și mai mult viitorii miri. În această perioadă se iau decizii bine calculate, se fac planuri de rezervă și se testează limitele celor doi.
Una dintre cele mai mari provocări alte cuplurilor este alegerea datei în care își vor spune „da”. Sigur că ai găsit deja cele mai frumoase și originale invitații nuntă online, dar ai stabilit data? Știai că există anumite perioade în an când nu se oficiază astfel de evenimente? Află când nu se fac nunți în 2025.
De ce este importantă data nunții?
De cele mai multe ori, tindem să alegem data nunții din anumite motive personale. Poate este data în care ne-am cunoscut partenerul, poate este data în care am mers în prima vacanță în doi și exemplele pot continua. E bine să faci asta, dar este imperativ să consulți și calendarul. Pe lângă semnificația personală, data din calendar are și o semnificație religioasă. Aleasă pe repede înainte, data nunții îți poate da mari bătăi de cap. Te poți trezi în situația în care preoții să nu îți oficieze ceremonia.
Când nu se fac nunți în 2025?
Ca în orice an, Biserica Ortodoxă nu oficializează slujbe de căsătorie în zilele de post, iar aici ne referim la:
● În ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești: 1-2 februarie, 28-29 mai, 7-9 iunie, 15 august, 13-14 septembrie;
● În postul Paștelui și în perioada următoare, până după sărbătoarea Sfântului Apostol Toma: 24-27 aprilie;
● În postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: 16 iunie – 28 iunie;
● În postul Sfintei Maria: 31 iulie – 14 august;
● În postul Crăciunului: 15 noiembrie – 24 decembrie;
● De la Crăciun până la Bobotează: 25 decembrie – 6 ianuarie.
De asemenea, nu se fac nunți în zilele de miercuri și vineri, considerate zile de post în orice lună din an. Atunci când alegi un mesaj invitație nuntă online, ai grijă să optezi pentru o dată acceptată de Biserica Ortodoxă.
De ce nu se fac nunți în post?
Biserica Ortodoxă nu săvârșește cununii în perioadele și în zilele de post de peste an din cauza faptului că nunțile sunt asociate cu ospățul de după. Se consideră că atmosfera de la petrecere și preparatele gătite nu se potrivesc cu ceea ce înseamnă postul, înfrânarea și apropierea de Dumnezeu.
Cum alegi data nunții?
Sunt câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când alegi data nunții. Iată care sunt cele mai importante:
● Preferințele personale: Aici e important să luați o decizie de cuplu. Gândiți-vă la datele care au o semnificație specială pentru voi și porniți de acolo;
● Programul invitaților: Dacă ai prieteni sau rude în afara țării, ar fi indicat să alegi o dată care să se potrivească bine cu programul lor, cu perioada în care angajatorii le oferă concedii;
● Perioadele de post: Pentru a te asigura că alegi o dată în care Biserica să oficializeze slujba de cununie, ar fi indicat să vorbești cu un preot înainte de a face următorul pas. Vezi care sunt datele disponibile și alege cea mai bună opțiune împreună cu preotul. Nu poți avea surprize.
În cele din urmă, alegerea datei nu ar trebui să te sperie. Trebuie doar să fii atent la perioadele de post de peste an, la programul invitaților și, în mod normal, la preferințele de cuplu.