Anul acesta, Pastele se sarbatoreste pe 16 aprilie, insa Postul Pastelui incepe pe 27 februarie.
Postul alimentar (nu se consuma carne, oua şi produse lactate) trebuie insotit de o buna conduita morala. Traditia crestina spune ca prin post ne purificam trupeste, dar mai ales sufleteşte pregatindu-ne astfel pentru Invierea Domnului Iisus Hristos.
Regulile bisericesti au stabilit ca zilele randuite pentru ajunare, adica abtinerea totala de la mancare si bautura, sunt lunea si martea din prima saptamana a postului, iar in ultima saptamana a postului, numita si a Patimilor, se ajuneaza luni, marti, miercuri, vineri si sambata. In aceste zile se pot consuma, seara, doar paine si apa.
In toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste, pe 25 martie, de Buna Vestire, si pe 24 aprilie, de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii). In Postul Pastelui sunt interzise cununiile religioase.
Prima saptamana din Postul Mare se numeste Saptamana Curata. Oamenii de la tara, in special cei varstnici, tin cu sfintenie cateva reguli, astfel incat, gospodariile si animalele lor sa fie ferite de rele. Dupa Lasatul Secului de branza, in Saptamana Curata, nu se tese. Cei care nu respecta aceasta datina, pot avea parte de vizita inopinata a lui Toader, „care vine peste noapte si incurca itele". Afectati ar putea sa fie si caii sau vitele ale carui stapan nu tine sarbatoarea de San Toader. Animalele ar putea fi ranite sau atacate de fiare. Şi oamenii pot fi pedepsiti sa faca bube, iar leacul, impotriva acestei probleme cosmetice, este fasolea.
Continuarea AICI.