Antena 3 CNN Actualitate Data la care trebuie despodobit bradul de Crăciun. Locurile unde pot fi duși pomii naturali

Data la care trebuie despodobit bradul de Crăciun. Locurile unde pot fi duși pomii naturali

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:31 01 Ian 2024 Modificat la 18:31 01 Ian 2024

Conform tradiției, bradul de Crăciun nu trebuie să mai stea decorat după Sfântul Ion, care se cinstește în fiecare an pe data de 7 ianuarie. Asta înseamnă că românii trebuie să renunțe la brad și decorațiuni cu o zi sau două înainte.

Cu toate acestea, așa cum unii oameni aleg să facă bradul cu mult timp înainte de Crăciun, există și situații în care unii renunță mai greu la el și mai păstrează pomul frumos împodobit încă o perioadă. 

Atunci când s-a luat decizia de a despodobi bradul, în cazul pomilor artificiali situație e clara, va rămâne strâns într-o cutie până în luna decembrie. Totuși, situația stă diferit în cazul brazilor naturali. 

Unde se poate arunca un brad natural

Brazii uscaţi trebuie depozitaţi în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua şi preda reciclatorilor, susţine Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Firmele care au contracte cu unităţile administrativ-teritoriale pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscaţi, astfel încât aceştia să ajungă în staţiile de compostare, pentru a fi transformaţi în compost şi anunţă programul pe site-urile proprii sau prin anunţuri afişate în locuri publice.

Citește și: Doi copii de șase ani din Sibiu au ajuns la spital după ce s-au jucat cu petarde în noaptea de Anul Nou

"Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deşeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spaţii de parcare sau spaţii verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunţat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru maşinile care sunt parcate în apropierea blocurilor.

Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deşi ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate şi să îi ducă în zonele de depozitare a deşeurilor, recuperând sacii pentru transport", a subliniat preşedintele ANPM, potrivit Agerpres.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole