Antena 3 CNN Actualitate Când ar putea merge românii în SUA fără viză. Ambasador: „Dacă totul merge bine, anul viitor se va întâmpla și această minune”

Când ar putea merge românii în SUA fără viză. Ambasador: „Dacă totul merge bine, anul viitor se va întâmpla și această minune”

de Bianca Chirilă    |   

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat joi, în exclusivitate la Antena 3 CNN, că „dacă totul merge bine, România ar putea intra în programul Visa Waiver anul viitor”. El a mai afirmat că la 1 octombrie se încheie anul fiscal american și că „avem această speranță că România va fi sub 3% rata de respingere”, acesta fiind unul dintre criteriile pentru a intra în program.

„Parteneriatul dintre SUA și România a crescut în fiecare an. Arată acum foarte bine, mai bine decât acum cinci, zece sau cincisprezece ani și cred că, indiferent cine vine la Casa Albă, parteneriatul va crește în mod considerabil, mai ales dacă vom reuși să intrăm în Visa Waiver și văd aici o probabilitate foarte bună ca inclusiv schimburile comerciale să fie în mod pozitiv afectate de această intrare a României în program”, a declarat ambasadorul Andrei Muraru, la Antena 3 CNN.

De asemenea, el a făcut apel la românii care au avut o viză pentru SUA care a expirat sau care urmează să expire să aplice până la 1 octombrie, pentru că astfel contribuie la intrarea României în Visa Waiver.

Pașii pentru a obține viza

„Fac apel la românii care au avut o viză pentru SUA care a expirat sau e în curs de a expira să aplice până la 1 octombrie, pentru că astfel contribuie la intrarea României în Visa Waiver și procedura e mult simplificată: fac aplicația, plătesc taxa de viză și nu mai trebuie să se deplaseze la Consulatura americană de la București, ci pur și simplu trimit pașaportul și vine în câteva zile cu viza atașată”, a mai explicat Muraru.

De asemenea, ambasadorul a mai afirmat că la 1 octombrie se încheie anul fiscal american și că „avem această speranță că România va fi sub 3% rata de respingere”, acesta fiind unul dintre criteriile pentru a intra în program.

„România va intra cel mai probabil în program anul viitor”

„Plus o serie de măsuri, de schimburi de informații, de securizare a granițelor și de acorduri pentru combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere, pe care România le-a îndeplinit sau e în curs de a le îndeplini. Dacă totul merge bine vom afla undeva la începutul lunii octombrie cum stăm, după care Departamentul Securității Naționale din SUA începe să redacteze un raport cu privire la intrarea României în program. Mai există o vizită de evaluare a autorităților americane în România și apoi România va intra cel mai probabil în program anul viitor”, a mai adăugat el.

Totodată, Muraru a mai specificat că ar fi bine ca acest lucru să se întâmple mai devreme, pentru că există o perioadă de tranziție între cele două administrații.

„Noi încercăm să convingem autoritățile americane ca acest lucru să se întâmple mai devreme, mai către începutul anului viitor, pentru că există o perioadă de tranziție între cele două administrații și nu vrem ca perioada asta să afecteze acest demers și credem că vom reuși să îi convingem. Dacă aș avansa o dată ar însemna că românii nu se vor mai simți atât de încurajați să aplice pentru reînnoirea vizei, dar, dacă totul merge bine, anul viitor se va întâmpla și această minune”, a conchis ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, la Antena 3 CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile