Antena 3 CNN Life Travel Când apare aurora boreală în 2025. Țări din Europa unde poți merge pentru a o admira

Când apare aurora boreală în 2025. Țări din Europa unde poți merge pentru a o admira

de Laura Dinu    |   

Aurora boreală este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale, iar anul 2025 oferă o ocazie ideală pentru a o admira. De obicei, cel mai bun moment pentru a vedea aurora boreală în Europa este între lunile octombrie și martie, când nopțile sunt lungi și întunecate. În această perioadă, există o probabilitate mai mare de a surprinde luminile dansatoare pe cerul nordic.

Când apare aurora boreală în 2024 - 2025

Mai exact, cel mai bun moment pentru a observa aurora boreală în 2024-2025 este între echinocțiul de toamnă, pe 22 septembrie 2024, și echinocțiul de primăvară, pe 20 martie 2025. Mai multe destinații din America de Nord și Europa vor fi excelente puncte de observație, dacă se iau însă în considerare câteva aspecte. În primul rând, trebuie evitate perioadele în care va fi lună plină sau aproape plină, deoarece lumina intensă poate îngreuna observarea aurorelor, în special a celor mai slabe. De asemenea, trebuie să fiți pregătiți pentru nopțile târzii, deoarece cele mai intense momente apar, de obicei, între orele 22:00 și 2:00, ora locală, scrie KAYAK.

Țări din Europa de unde se poate vedea aurora boreală

În Europa, cele mai bune destinații pentru a urmări aurora boreală includ:

  1. Insulele Shetland, Scoția. Cunoscută sub denumirea de "Mirrie Dancers", aurora boreală apare frecvent deasupra acestui arhipelag izolat, cel mai nordic punct al Regatului Unit. Cele mai bune luni sunt între octombrie și martie, când cerul este mai întunecat și mai curat, scrie The Best Viewpoints.
  2. Reykjavík, Islanda. Islanda este un loc foarte accesibil pentru iubitorii aurorelor, mai ales în jurul capitalei Reykjavik. Aici, turiștii pot vizita primul centru dedicat fenomenului, Aurora Reykjavik. Pentru o experiență mai intensă, multe tururi ghidate îi duc pe călători în locuri mai îndepărtate, scrie KAYAK.
  3. Parcul Național Abisko, Suedia. Suedia, în special în Laponia, este renumită pentru cerurile sale clare și frecvența ridicată a aurorelor. Abisko este cunoscut pentru condițiile sale meteorologice care oferă vizibilitate excelentă.
  4. Tromsø, Norvegia. O călătorie prin Norvegia nu ar fi completă fără o oprire în Tromsø, cea mai populară destinație pentru sezonul 2024/2025 în ceea ce privește aurorele boreale. Cu o creștere uimitoare de 126% a căutărilor, acest oraș reprezintă o destinație obligatorie pentru iubitorii de aurore boreale.

Cât costă o vacanță în nordul Europei

Potrivit KAYAK, cea mai ieftină destinație pentru a admira aurora boreală este Islanda, unde prețul pleacă de la 660 de dolari, și depășește 1000 de dolari pentru destinațiile din Laponia.

Ce este aurora boreală

Aurora Boreală este un alt termen pentru ”luminile nordice”, având același înțeles. Dar știați că există și luminile sudice? Reacția dintre activitatea solară și câmpul magnetic al Pământului produce aceste lumini și în emisfera sudică, astfel încât luminile sudice pot fi văzute din sudul Americii de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Acestea se numesc Aurora Australis.

Termenul „aurora” a fost folosit pentru prima dată în 1619 de Galileo, care a denumit aceste lumini fascinante după Aurora, zeița romană a zorilor. În schimb, cuvintele borealis și australis provin din mitologia greacă. Aceste nume derivă din vechii zei, în special din Boreas, zeul vântului de nord, și Auster, zeul vântului de sud.

 

Subiecte în articol: Europa aurora boreala
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile