Boala se transmite ca niște paraziți între indivizi ai speciei, arată un nou studiu realizat de oamenii de știință.
De cele mai multe ori, cancerul, denumit MtrBTN2, apare din mutațiile ADN-ului care conduc la creșterea necontrolată a celulelor în organisme și nu se răspândește de obicei de la un organism la altul.
Însă, recent, oamenii de știință au descoperit la unele animale tipuri rare de cancer infecțios, precum și infecții asemănătoare leucemiei la speciile de bivalve, cum ar fi anumite soiuri de scoici.
Oamenii de știință susțin că intervenția umană ar putea fi responsabilă pentru introducerea acestor tipuri de cancer în noile specii de midii.
O explicație în acest sens este legată de faptul că traficul maritim ar fi factorul principal pentru distribuția globală a acestui cancer, mai ales pentru speciile care trăiesc în același fund de apă, în porturi și rute de transport maritim.
”Rezultatele noastre au arătat că porturile au o prevalență mai mare a MtrBTN2, cu un hotspot observat la un doc de andocare a navelor”, au transmis oamenii de știință, potrivit The Independent.
Potrivit cercetătorilor, biofoulingul, modul în care midiile se atașează de corpurile navelor, ar putea fi motivul din spatele răspândirii bolii în porturile maritime.
”Rezultatele noastre sugerează că porturile pot servi ca noduri epidemiologice, rutele maritime oferind porți artificiale pentru propagarea MtrBTN2”, au adăugat ei.