Antena 3 CNN Life Sănătate Cancerul de col uterin, o boală care poate fi prevenită. Vaccinul anti-HPV va fi compensat și pentru femeile de peste 19 ani

Cancerul de col uterin, o boală care poate fi prevenită. Vaccinul anti-HPV va fi compensat și pentru femeile de peste 19 ani

Din luna decembrie, vaccinul împotriva virusului HPV va fi compensat și pentru femeile de peste 19 ani, fiind o metodă utilă de prevenție pentru cancerul de col uterin.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Din păcate, infecția cu HPV este implicată în apariția a 99% dintre cazurile de cancer de col uterin.

"În România, incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de 4 ori mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că nu ne vaccinăm.

Pe de altă parte, avem testul HPV sau testul Babeș Papanicolaou, care poate depista  o anomalie, atunci când este precanceroasă.

O tratăm și nu mai ajungem la cancer", explică Mihaela Geoană, președinte și fondator al Fundației Renașterea.

Citește și: Bojdeuca lui Ion Creangă a fost modernizată. Imaginile care au stârnit un val de critici și ironii: "Se poate închiria în regim hotelier?"

O parte dintre aceste infecții pot fi eliminate de sistemul imunitar, însă vaccinarea este cea mai utilă metodă de prevenție.

Pentru a le aminti femeilor de importanța testării și a vaccinării, Palatul Parlamentului a fost iluminat în turcoaz, cu ocazia Zilei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.

Evenimentul marchează trei ani de progrese realizate în România pentru prevenția și lupta împotriva cancerului de col uterin. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile