Cancelarul german, Angela Merkel, a fost în 2016 una dintre ţintele favorite ale "dezinformării" puse la cale de Rusia, o campanie ce s-ar putea amplifica odată cu apropierea alegerilor din 2017 din Germania, a făcut cunoscut luni o sursă europeană la Bruxelles, citată de AFP.
Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a lansat în 2015 un grup de lucru - numit "East StratCom Task Force" - însărcinat în mod special cu operaţiunile ruse de "dezinformare.
Această echipă alcătuită din vreo 10 experţi în comunicare, vorbitori de rusă, urmăreşte difuzarea "orchestrată" de Moscova, "prin canale multiple, în cât mai multe limbi posibil", a unei informaţii susceptibile să servească interesele Rusiei, că este vorba despre conflictul din Ucraina, criza migratorie sau atentatele din Europa, a explicat luni jurnaliştilor o sursă apropiată dosarului.
Este vorba despre detectarea strategiei ruse de influenţare pentru a o împiedica mai eficient, fără să se întocmească o "listă neagră" cu media responsabile, a precizat această sursă.
În 15 luni de activitate, din toamna lui 2015, acest grup de lucru - care dispune de un site: euvsdisinfo.eu - a identificat 2.500 de exemple în 18 limbi "de istorii contrazicând fapte disponibile public".
După agresiunile sexuale din noapte de Anul Nou 2016, la Koln (atribuite unor migranţi), "dezinformarea s-a concentrat asupra Angelei Merkel" şi a responsabilităţii ei presupuse în criza migratorie din UE, chiar atentate, a explicat jurnaliştilor surse europeană.
"Campania de dezinformare este o măsură nonmilitară de a urmări scopuri politice", se poate citi pe site-ul euvsdisinfo.
"În ce priveşte anul 2017, Germania şi Franţa au avertizat deja cu ameninţarea unor atacuri de dezinformare legate de alegerile lor, în timp ce mai multe servicii de securitate europene au vorbit deschis despre ameninţarea unor acţiuni ostile ale ruşilor", mai scrie pe pagina de internet a grupului de lucru.