Focul a cuprins intrarea în clădirea de patrimoniu, înainte de a fi stins de pompieri.
Lucrătorii din interior au fost evacuați de urgență.
Nu au fost semnalate persoane rănite.
Incidentul vinde după două săptămâni de proteste în locația respectivă.
Violențe de o astfel de anvergură sunt neobișnuite în Australia, dar izbucnirile de furie populară s-au îndesit în timpul pandemiei, notează BBC.
Unii dintre participanții la proteste s-au identificat drept membri ai grupurilor anti-guvernamentale și de "cetățeni suveraniști", adaugă sursa citată.
Premierul Scott Morrison a condamnat violențele, declarând că "nu așa funcționează Australia".
"Sunt îngrozit și dezgustat de comportamentul unor cetățeni care au dat foc acestui simbol a democrației în țară", a spus prim-ministrul.
"Incendierea unei clădiri nu este un protest legal, este o infracțiune gravă", a spus, la rândul său, vicepremierul Barnaby Joyce.
Fostul sediu al Parlamentului australian, 50 de ani de proteste
Fosta clădire a Parlamentului australian adăpostește în prezent Muzeul australian al Democrației.
Instituția și-a închis porțile după ce protestatarii indigeni au ocupat zona.
Activiștii indigeni au organizat demonstrații înaintea celei de-a 50-a aniversări de la înființarea așa-numitei Aboriginal Tent Embassy (aproximativ: ambasada improvizată în cort a aborigenilor, n.r.) pe peluza din fața fostului sediu al Parlamentului.
"Ambasada" aborigenă s-a consacrat drept un loc de protest care a alimentat discuții naționale pe tema drepturilor populației indigene asupra terenurilor.
Din 1992, "ambasada" a fost o prezență permanentă pe peluza vechiului sediu parlamentar, fără a fi tot timpul ocupată.
Poliția din capitala australiană a precizat că activitatea în locația respectivă a escaladat în ultimele săptămâni și a anunțat o anchetă în cazul incendiului.