Antena 3 CNN Actualitate Educație Cămine studențești cu gândaci, tencuială căzută și mobilă veche. Ministrul Educației și-a adus aminte acum că nu are bani de renovări

Cămine studențești cu gândaci, tencuială căzută și mobilă veche. Ministrul Educației și-a adus aminte acum că nu are bani de renovări

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 20:02 13 Aug 2024 Modificat la 22:40 13 Aug 2024

Ministerul Educaţiei s-a trezit abia acum, la jumătatea vacanţei, că nu are bani suficienţi pentru renovarea căminelor. Astfel mii de studenţi riscă să doarmă din toamnă pe aceleaşi saltele vechi şi murdare. Deşi Ligia Deca a cerut Guvernului 8 milioane de euro din fondul de rezervă, nu sunt şanse prea mari ca lucrările pentru modernizarea căminelor şi pentru crearea de noi locuri de cazare să fie gata la timp.

Pereţi cu tencuiala căzută, camere nezugrăvite, mobilier vechi şi gândaci de bucătărie. Aşa ar urma să fie întâmpinaţi studenţii în unele cămine. Şi nu sunt singurele probleme.

Ministerul Educaţiei recunoaşte că numărul tinerilor cazaţi în cămine este mai mare decât prevăd normele, iar studenţii nu beneficiază nici de spaţii de studiu sau de recreere. Tocmai de aceea este nevoie de 40 de milioane de lei. În campusurile unde s-au făcut investiţii, de exemplu la Politehnica Bucureşti, diferenţele sunt mari.

7 cămine studenţeşti din ţară, printre care cele ale universităţilor din Timişoara şi Oradea, sunt incluse în programul de investiţii al Ministerul Educaţiei. Lucrările de modernizare şi extindere trebuie executate cu celeritate, altfel nu se vor putea onora cererile de cazare.

„Cu siguranţă, dacă lucrările vor începe începând cu anul universitar următor, s-ar putea să creeze anumite blocaje. Locurile în anumite campusuri s-ar putea să scadă, iar în foarte multe dintre ele nici nu reușesc să răspundă cererii”, a declarat Sergiu Covaci, Alianţa Naţ. a Organizaţiilor Studenţeşti.

Pe lângă faptul că sunt locuri insuficiente de cazare, şi condiţiile lasă de dorit.

„Foarte multe cămine, construite acum mult timp, nu mai au posibilitatea de a implementa grup sanitar pentru fiecare cameră în parte. Universitățile ar trebui să îşi îndrepte atenția spre a dezvolta spații care impulsionează, stimulează studenții la lucrul în comun, cât și la partea de recreere. În afară sunt foarte populare și sunt motive pentru care studenții nu mai părăsesc campusurile”, a mai explicat Sergiu Covaci.

Ultima analiză realizată de Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti arăta că în doar 6% dintre cămine se efectuează zilnic servicii de curăţenie. Totodată, o mașină de spălat rufe este folosită în medie de 58 de studenți, iar o bucătărie de peste 70 de persoane.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole