Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu Tăriceanu recomandă Alianței USR PLUS să citească Constituția, înainte să propună pact pentru anticipate

Călin Popescu Tăriceanu recomandă Alianței USR PLUS să citească Constituția, înainte să propună pact pentru anticipate

1 minut de citit Publicat la 15:18 10 Sep 2019 Modificat la 15:18 10 Sep 2019

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că atât timp cât există un guvern în funcţie nu se poate pune problema organizării de alegeri anticipate, proces care presupune o serie de "paşi constituţionali" care trebuie parcurşi.

Reamintim că  preşedintele USR, Dan Barna, luni, într-o conferinţă de presă, a declarat că Alianţa USR PLUS  îi propune preșdintelui, partidelor PNL, UDMR, grupului minorităţilor naţionale, Pro România şi ALDE un pact pentru alegeri anticipate.

"În momentul de faţă, atât timp cât este un Guvern în funcţie, nu se poate pune problema alegerilor anticipate. Pentru alegerile anticipate este nevoie să se realizeze un mecanism care este prevăzut în Constituţie. Chiar dacă se face o înţelegere politică asupra necesităţii alegerilor anticipate, trebuie făcuţi nişte paşi constituţionali, altfel nu se poate. Probabil cei care fac aceste propuneri ar trebui să pună mâna întâi să citească Constituţia cu atenţie, şi după aia să înţeleagă care este soluţia politică pe care o poţi aplica, având în vedere prevederile constituţionale. Constituţia este gândită astfel încât ar trebui să se evite crizele politice. (...) Altfel, politic vorbind da, putem să discutăm de alegeri anticipate, numai după ce soluţiile politice care sunt la îndemână au fost epuizate. Noi suntem încă cu un guvern în funcţie, deci suntem într-o fază mult prea incipentă ca să putem discuta despre alegeri anticipate", a afirmat Tăriceanu la Parlament.

Referindu-se la faptul că Guvernul va veni în Parlament pentru un vot de încredere, liderul ALDE a arătat că încă nu se ştie dacă este vorba despre remaniere sau restructurare, reafirmând că remanierile nu se votează în Parlament.

"Restructurarea intră sub incidenţa articolului 85 din Constituţie, care spune foarte clar că preşedintele numeşte pe baza votului de încredere dat în prealabil de Parlament. Deci vot de încredere în Parlament înseamnă 233 de voturi pe care doamna Dăncilă trebuie să le ia sau nu le ia şi atunci îşi ia bagajele gentuţa şi pleacă. Remanierea nu se face în Parlament. Remanierea este o decizie a primului ministru", a adăugat el.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole