Antena 3 CNN Actualitate Călin Popescu Tăriceanu: „Găsesc o soluționare bună în propunerile care sunt incluse în ordonanța de urgență”

Călin Popescu Tăriceanu: „Găsesc o soluționare bună în propunerile care sunt incluse în ordonanța de urgență”

2 minute de citit Publicat la 14:23 15 Oct 2018 Modificat la 14:23 15 Oct 2018

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut o serie de declarații legate de modificarea legilor justiției. 

„Mi-e greu să vă spun dacă sunt suficiente sau nu. Cred că cea mai competentă persoană în materie este ministrul Justiției. N-am putut să urmăresc integral conferința de presă de astăzi. Aveam documentul, mi l-a trimis pentru a fi informat. Am parcurs documentul destul de rapid. Sunt anumite chestiuni care, într-adevăr, pot să vă confirm, găsesc o soluționare bună în propunerile care sunt incluse în ordonanța de urgență”. 

Tăriceanu și-a exprimat părerea și în legătură cu declarațiile procurorului general, care spunea că ar putea apărea probleme în instrumentarea unor dosare, cum ar fi cel am Revoluției sau cel al protestelor din 10 august pentru că mulți procurori detașați la Parchetul Militar, la DIICOT nu vor putea să-și continue activitatea la aceste parchete în urma adoptării acestei ordonanțe.

„Nu știu să spun, nu vreau să fac multe comentarii. Dar nu mi se pare normal ca la parchete de nivel înalt să lucreze persoane care nu au suficientă experiență pentru a instrumenta astfel de dosare. Eu vorbesc în principiu, nu cunosc dosarele la care face referire procurorul general. Cred că peste tot e normal să lucreze persoane care au o bună experiență profesională și nu persoane care-și fac ucenicia pe dosare complicate”, a afirmat șeful Senatului. 

În ceea ce privește discuția pe care a avut-o cu Tudorel Toader și Liviu Dragnea cu ceva timp în urmă, Tăriceanu a spus că „discuția pe care am avut-o cu ceva timp în urmă, înainte ca Tudorel Toader să meargă la Strasbourg pentru reuniunea Comisiei de la Veneția, a vizat în principal subiectele ridicate în raportul preliminar, cum sunt vârsta de pensionare, cum sunt alte chestiuni referitoare la funcționarea anumitor mecanisme din cadrul justiției, care am văzut că au ridicat anumite critici. Cred că nici problema pensionării nu creează o problemă de impact reală, dar pentru a arăta toată disponibilitatea pe care o avem în relația Comisia de la Veneția și partenerii europeni, această propunere a fost luată în considerare”. 

Șeful Senatului a făcut precizăru cu privire la decizia Curții Constituționale privind Codul de Procedură Penală. Curtea a declarat că mai bine de jumătate din articole au fost declarate neconstituționale. 

„Nu știu dacă e o problemă de încredere, dar din discuțiile pe care le-am avut, gândirea celor din comisie a fost să se pună mai mult accent pe latura de prevenire a corpuției și nu pe latura represivă și aceasta e o filosofie juridică, care nu vizează numai lupta împotriva corupției, ci în general aspecte din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Cred că e de obligația Comisiei să facă o analiză pe baza deciziei Curții Constituționale și să acționeze ca atare. Eu am citit decizia Curții și am văzut un lung șir de articole. Nu știu Codul de Procedură Penală pe dinafară ca să știu la ce se referă fiecare articol și să pot să formulez o opinie la fiecare articol”. 

Etichete: Tariceanu
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole