Sfântul Alexandru a fost protopop şi horepiscop pe vremea Sfântului Mitrofan, întâiul Patriarh al Constantinopolului, fiind înfrumuseţat cu toate faptele bune. Când s-a adunat în Niceea întâiul Sinod a toată lumea, al Sfinţilor Părinţi, Patriarhul Mitrofan, neputând să se ducă la acel sobor, din pricina bătrâneţilor şi slăbiciunii trupeşti, a trimis pe acest Alexandru, apărător al dreptei credinţe.
El, şezând în sobor în locul patriarhului său, s-a luptat mult pentru dreapta credinţă împotriva răucredinciosului Arie. După săvârşirea Sinodului, Alexandru întorcându-se din Niceea în Constantinopol, îngerul Domnului s-a arătat fericitului Mitrofan, spunându-i că i se apropie sfârşitul şi poruncindu-i să-l lase după sine ca patriarh pe Alexandru, zicând: "După zece zile îţi vei lua cununa de la Dumnezeu, iar scaunul bisericesc să-l ia, în locul tău, Alexandru, slujitorul tău".
Sărbătoare de Sfântul Alexandru. Tradiții și obiceiuri
- În această zi de sărbătoare, se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău;
- Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă;
- De Sf. Alexandru creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.
Calendar ortodox 30 august 2020. Semnificația numelui Sf. Alexandru
Semnificația numelui Alexandru este asociată cu mândria și idealismul, dar și cu numele Alexandru cel Mare, care avea marele vis de a uni întreaga lume, pentru a se ajunge la o singură formă de conducere și la vorbirea unei singure limbi.
Caracterul celor care poartă numele Alexandru tinde să fie unul destul de complex și greu de înțeles sau chiar de identificat.
Aceste persoane sunt mereu conduse de către dorința de a afla mereu ceva nou și par a fi mereu transportate într-un univers care pare să fie peste capacitățile lor de înțelegere, putând fi vorba despre universul lor interior, unul pe care se luptă să îl descopere.
Calendar ortodox 30 august 2020. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi
Tot astazi facem pomenirea:
- Sfantului Ioan de la Rasca si Secu
- Sfintilor Ierarhi Ioan si Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului;
- Sfantului Cuvios Fantin, facatorul de minuni;
- Sfintilor sase mucenici din Meletina;
- Sfantului Cuvios Sarmata din desertul Egiptului;
- Sfintei Cuvioase Vriena;
- Sfintilor saisprezece mucenici Tivei;
- Sfantului Ierarh Evlavie;
- Sfantului Mucenic Felix;
- Sfantului Mucenic Furtinian;
- Sfantului Mucenic Septimin;
- Sfantului Mucenic Ianuarie.
- Sfantului Aidan.