Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 29 februarie 2024, sărbătoare cu cruce albastră. Se întâmplă o dată la patru ani

Calendar ortodox 29 februarie 2024, sărbătoare cu cruce albastră. Se întâmplă o dată la patru ani

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 17:34 28 Feb 2024 Modificat la 17:34 28 Feb 2024

Calendar ortodox 29 februarie 2024. Azi, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Ioan Casian şi Gherman.

Pe 29 februarie sunt prăznuiţi, o dată la patru ani, Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman.

Născuți în secolul I în nordul Dobrogei, în același sat, Sfântul Gherman și Sfântul Ioan Casian au pus temelia învățăturii în Casimcea și în apropierea Episcopiei Tomisului.

Mai apoi, au ales să părăsească locurile natale și să se îndrepte către Constantinopol, hotărându-se să îmbrace haina monahismului.

Calendar ortodox 29 februarie 2024. Sărbătoare de Sfinţii Ioan Casian şi Gherman

S-au stabilit în una dintre mănăstirile din sudul Dobrogei, unde au fost inițiați în traiul monastic de către anahoreții de pe malul Nilului din Egipt, obținând darul rugăciunii neîncetate.

Ulterior, după o perioadă petrecută în Constantinopol și o închinare la mormântul Mântuitorului, au luat calea Romei, unde au locuit temporar într-o mănăstire din capitală.

În acest timp, au fost hirotoniți de către Sfântul Ioan Gură de Aur, devenind astfel părtași la apărarea credinței ortodoxe. Sfântul Ioan Casian a fost înălțat în treapta diaconatului, iar Sfântul Gherman a fost înălțat la rangul de preot.

După ce au întărit credința în Dobrogea, Italia și Galia, Sfântul Gherman, ajuns în Roma, și-a încredințat sufletul în mâinile Domnului. Sfântul Ioan Casian, la rândul său, hirotonit preot la Roma, s-a îndreptat spre sudul Galiei. Acolo, a înființat Mănăstirea „Sfântul Victor” pentru bărbați și Mănăstirea Mântuitorului Hristos pentru fecioare, oferind îndrumare celor dornici de călăuzire spirituală. Rămânând statornici în credință, ambii sfinți au părăsit această lume cu pace, iar moaștele Sfântului Ioan Casian se află astăzi în Mănăstirea „Sfântul Victor”.

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce albastră

Fără doar şi poate, enoriaşii au observat că acum, în calendarul creștin ortodox, apar şi sărbători marcate cu o cruce albastră, pe lângă cele cu cruce neagră sau roșie.

Astăzi, 29 februarie, creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Sfinţii Ioan Casian şi Gherman, sărbătoare marcată cu cruce albastră în calendarul ortodox.

În calendarul ortodox, crucea albastră marchează sărbători ale sfinților romani sau ale căror moaște se găsesc in România

La sărbătoarea cu cruce albastră nu ai voie să bârfești, să te cerți cu cineva sau să refuzi un om care îți cere să îl ajuți.

Totodată, este zi de post, cu dezlegare la pește, ulei și vin.

Etichete: calendar ortodox
Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole