Calendar ortodox 27 iulie 2021. Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi care îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon, considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor.
Sfântul Pantelimon și-a împărţit averea săracilor, i-a vindecat pe bolnavi fără să ceară nimic în schimb şi a muncit în numele credinţei, de unde şi numele primit de "doctor fără de arginţi". Minunile săvârşite în timpul vieţii sale fără de păcat, au făcut înconjurul lumii, reuşind să-şi aducă până și tatăl păgân pe calea credinţei.
Calendar ortodox 27 iulie 2021. Cine a fost Sfântul Pantelimon
Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 d.Hr., în cetatea Nicomidiei. Mama acestuia era creștină, în timp ce tatăl, senator la curtea împăratului, era păgân. Primul său nume a fost "Pantoleon", adica "cel în toate puternic ca un leu".
Mama a fost cea care i-a vorbit pentru prima dată despre împlinirea sufletului și despre tainele credinței în nemurire. La moartea acesteia, tatăl îl va da pe Sfântul Pantelimon la o școală păgână din vremea respectivă. Astfel, acesta nu va mai cerceta căile sfinte, ci va acorda o atenție deosebită filosofiei.
Termină cu succes Școala de Medicină de la Nicomidia și este ales drept medicul împăratului. Chiar și după mulți ani, Dumnezeu apare din nou în inima tânărului doctor, făcându-l pe acesta să-și dorească cu ardoare Botezul în Hristos.
După primirea botezului, Sfântul Pantelimon săvârșește și mai multe minuni, atât prin harul său divin, cât și prin tratamentele pe care le oferă bolnavilor. În scurt timp, ceilalți medici devin invidioși pe Sfântul Pantelimon și, fiindcă îngrijise un creștin chinuit din ordinul împăratului, ei îl denunță pe Pantoleon la împărat.
Împăratul Maximian poruncește ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide să-i fie taiat capul, iar trupul ars.
În momentul morții sale, din cer s-a auzit: "Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adapost deznădăjduitilor, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon."
Se spune că în momentul decapitarii sfântului, din rana lui nu a curs sange, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit. Pentru a nu lua creștinii cinstitul trup, soldații împăratului i-au dat foc, însă o mare minune s-a săvârșit atunci. Trupul Sfântului Pantelimon nu a fost atins de foc, astfel credincioșii l-au putut îngropa cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, în anul 303.
Calendar ortodox 27 iulie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Pantelimon. Ce nu ai voie să faci azi
- Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii;
- Potrivit tradiţiei, cerbul iese din apă și această începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna;
- Se împart ofrande săracilor, în special fructe. Există credință potrivit căreia, împlinid această tradiție, poamele nu vor fi viermănoase în anul următor;
- Sfântul Pantelimon îi apără pe oameni de necazuri şi de durere. El merge din casă-n casă şi-l pedepseşte pe cel care-l găseşte lucrând;
- Dacă gospodina toarce în acestă zi, Sfântul o pedepseşte şi-i moare vaca. În schimb, dacă oamenii respectă sărbătoarea şi nu lucrează, în această zi nu va cădea grindina;
- Oamenii nu trebuie să lucreze la câmp în ziua acestui praznic. Cei care nu respectă tradiţia se pot îmbolnăvi de afecţiuni grave sau pot avea parte de situații dramatice și de multă pagubă în viaţa de familie.
Calendar ortodox 27 iulie 2021. Rugăciune tămăduitoare de boli către Sfântul Pantelimon
"Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre.
Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin!"